Pääkirjoitus - Elokuussa 2011
250? Kyllä, kaksisataaviisikymmentä niitä todella on – uskokaa pois! Vaan eipä sillä, kyllähän tästä (blueslehtimaailmassa vain yhden ainoan kerran aikaisemmin tavoitetusta) virstanpylväästä on BN-tiimin keskuudessa ehditty jo kuukausia hekumoidakin. Ja syystä. Nyt kun ”varttitonninen” on viimein virallisesti plakkarissa, saadaan seuraavaa juhlimisen arvoista tasalukemaa nimittäin odotella aina joulukuulle 2019 saakka, jolloin Blues Newsin entistä historiallisemman 300. julkaisun (BN 6/19) on määrä ilmestyä. Pakko tunnustaa, että jo pelkkä ajatus hirvittää – ja tarkoitan tietenkin ajatusta kaikkien niiden väliin jäävien 49 numeron tekemisestä... En kiistä etteikö mielessä olisi hetkellisesti käväissyt myös BN:n 43-vuotisen julkaisuputken huipentaminen nimenomaan tähän viimeisimpään ponnistukseemme. Koska päätös ei onneksi ole itsestäni kiinni (ja vaikka olisikin), todellista pelkoa lehden katoamisesta blueskartalta ei kuitenkaan ole. Jo pikainen vilkaisu käsillä olevan numeron tavanomaista huomattavasti laajempaan sisällys- ja avustajaluetteloon paljastaa yhä kaukana ”kiikkustuoli-iästä” olevan Blues Newsin tuskin saavuttaneen taipaleellaan vielä edes puolimatkan krouvia. No, toivottavasti jonkinlaisessa uuden (ja entistä paremman) aikakauden taitekohdassa silti ollaan. Sinnehän me bluesukot ja -akat tuppaamme aina muutenkin kulkeutumaan, risteykseen...
Blues Newsin pyöreistä numeroista on ehdottomasti kiittäminen myös uskollisia lukijoitamme. Teidän kunniaksenne juhlajulkaisu onkin nyt venytetty peräti 80-sivuiseksi lehtikolossiksi. Alkuperäisenä suunnitelmanamme oli lisäksi integroida saman paketin sisään uudelleentoimitettu täydellinen versio ensimmäisestä BN-numerosta vuodelta 1968. Toteutusvaiheessa ilmenneistä käytännön haasteista johtuen jouduimme ikävä kyllä tästä hankkeesta luopumaan, sillä... (huom: ko. ykkösnumeron tekemisestä alunperin vastanneella ”Waldemar” Walleniuksella on juuri nyt lupa röyhistää ylpeänä ja ehkä hieman vahingoniloisenakin rintaansa) meidän lähestulkoon kaikenosaava taittoyksikkömme ei yksinkertaisesti kyennyt toistamaan WW:n silloisiin olosuhteisiin ja aikaan nähden ansiokasta työjälkeä nykytekniikan turvin...
Vastapainona harmilliselle menetyksellemme on BN:llä joka tapauksessa ilo julkaista tässä numerossa yhdistyksen toimintaan menneillä vuosikymmenillä näkyvästi osallistuneen musiikkikonkarin Matti Laipion kiehtova muistelmakirjoitus bluesin harrastamisesta aikoina ennen Blues Newsin ja FBS ry:n perustamista. Edelleen BN250 haluaa nostaa virtuaalista hattuaan kaikille alalla tällä hetkellä toimiville kotimaisille ihmisille – niin artisteille, tapahtumajärjestäjille kuin äänitejulkaisijoillekin. Heidän hyppysissäänhän myös Blues Newsin tulevaisuus loppupeleissä pitkälti lepäilee.
Blues Newsin kohtaloakin kauemmin on blues- ja roots-piireissä jaksettu keskustella harrastajakuntaamme vuosikymmeniä vaivanneesta, välillä miltei käsittämättömältä tuntuvasta kaverikateudesta. Pieni maa, pienet markkinat, pienet piirit – ja aniharvapa meistä voi kai vakavissaan kerskailla tekevänsä bluesilla tuottavaa bisnestä sen paremmin esiintyjänä, tuottajana kuin toimittajanakaan. Huomattava osa genreä hengissä pitävistä tahoista suorittaa aktiviteettejaan jo lähtökohtaisesti ”jos nyt edes omat kulut saisi pois” -periaatteella, pääsemättä aina edes tähänkään tavoitteeseen. Motiviit esim. ulkomaalaisten artistien maahantuomiseen on lähes tilanteessa kuin tilanteessa haettava jostain aivan muualta kuin oman pankkitilin saldokuitista, eikä alinomaa taustalla kummitteleva kyräilyhenki ainakaan rohkaise uusia yrittäjiä mukaan näille leikkikentille. Kollegoilta on turha odotella vilpittömiä selkääntaputuksia, mikäli järjestämäsi kiertue sattuisikin joskus päättymään tulostarkasteluissa plussan puolelle tai mikäli onnistuisit erityisen aikaansaavana ja markkinointitaitoisena artistina tavoittamaan musiikillasi silloin tällöin jopa valtamedian huomion. Siitä voit olla varma, että ”omiesi” parissa vähäisimmätkin puutteesi tulevat kyllä tarkoin ruodituiksi ja kritisoiduiksi.
Myös FBS ja Blues News saavat aika ajoin – ”liian toimeliaiksi” ryhtyessään – osansa nurinasta. Härmäläisen blueskansan syvimpiä rivejä on hiljattain puhuttanut etenkin edustajiemme aktiivinen osallistuminen European Blues Union -toimintaan. Mandaatteja FBS:n läsnäoloon EBU-yhteisössä jaksetaan peräänkuulutella ja joskus kyseenalaistaakin, mutta valitettava totuus on, ettei ketään muutakaan yhteiseurooppalaiseen työskentelyyn valmista suomalaista yritystä, yhteisöä tai yksityishenkilöä ole oman yhdistyksemme tai lehtemme ulkopuolelta vielä tähän päivään mennessä löytynyt. Harmittavan vajavaista on edelleen myös vuorovaikutus kotimaisten aatteellisten yhdistysten välillä. Olenkin täten valmis uusimaan haasteeni nykyistä huomattavasti laaja-alaisemman, kuntarajat aidosti ylittävän yhteistyön ideoimisesta ja harjoittamisesta Finnish Blues Societyn sekä muiden alaa jollain tapaa sivuavien yhdistysten kesken. Pallo on jälleen heitetty, ottakaahan nyt ihmeessä joku se koppi!
Pete Hoppula
BN-numerossa 4/2011 julkaistuja levyarvioita:
Eric Bibb with Staffan Astner : Troubadour Live (Telarc)(kirj. Aimo Ollikainen)
The Bloodshot Eyes : Night Walk Boogie (The Return Of...)(kirj. Mikke Nöjd)
Boogie W Kings : King Boogie Swing (Jungle)(kirj. Mikke Nöjd)
The Mike Eldred Trio : 61 And 49 (Music Avenue/Blues Boulevard)(kirj. Pete Hoppula)
The 44's : Boogie Disease (Rip Cat)(kirj. Jari Kolari)
Jussi Hämäläinen : Guitar Collection 1990-2010 (LilWolfie)(kirj. TT Tarkiainen)
Juke Joint Pimps : The Gospel Pimps Boogie The Church Down (Voodoo Rhythm)(kirj. Mikke Nöjd)
Albert King : The Definitive Albert King On Stax (Universal/Stax 2-CD)(kirj. Mikke Nöjd)
Quintus McCormick Blues Band : Put It On Me! (Delmark)(kirj. J-P Berg)
Mighty Four : Bangin' The Boogie (Mighty)(kirj. Pete Hoppula)
Reverend Peyton's Big Damn Band : Peyton On Patton (Side One Dummy)(kirj. Marko Aho)
Rod Piazza & The All Mighty Flyers : Almighty Dollar (Delta Groove)(kirj. Harri Haka)
Rocking Rolling Living Loving Band : The Whip(kirj. TT Tarkiainen)
Hadden Sayers : Hard Dollar (Blue Corn Music)(kirj. Miranda Lindqvist)
Johnny Spence & Doctor's Order : Hot And Rockin' (Goofin')(kirj. Pete Hoppula)
Demetria Taylor : Bad Girl (Delmark)(kirj. J-P Berg)
George Thorogood & The Destroyers : 2120 South Michigan Avenue (Capitol/EMI)(kirj. Riku Metelinen)
various artists : Bluelight Rockabillies Vol. 1-6 (Bluelight)(kirj. Pete Hoppula)