BLUES NEWS 3/12 (#255)

Pääkirjoitus - Kesäkuussa 2012

Blues Newsin kesänumero on saatu kansiin ja niitteihin; käsissäsi on nyt tuhti ja varsin monipuolinen lukupaketti, jonka parissa viihtyy toivon mukaan pidempäänkin. Olemme iloisia siitä(kin), että mukaan on tullut koko joukko vakiintunutta (toki sinänsä ansiokasta) toimittajakööriämme täydentäviä, uusia kirjoittajia. – Kiitos siis kaikille lehden tekoon eri tavoin osallistuneille!

Kun taannoin tulin aktiiviksi FBS:n riveihin, aloin saada kommentteja ja kyselyjä siitä, josko roolini yhdistyksen ja BN:n riveissä johtaa sattuneista syistä erästä tiettyä orkesteria käsittelevään teemanumeroon tai vähintäänkin laajaan juttuun ja kansikuvaan. Toisaalta BN:n lukijakunnan taholta on esitetty toiveita siitä, että toimittajat kirjoittaisivat juttuja omista henkilökohtaisista suosikeistaan (ja miksei inhokeistaankin). Tätä taustaa vasten päädyin siihen, että laadin – joidenkin iloksi, toisten kauhistukseksi – seuraavasta aiheesta jonkinlaisen kirjoitelman. Siispä...:

Led Zeppelin oli raskasta rockia soittanut englantilainen yhtye, jonka varsinainen ura ajoittuu vuosille 1968–1980. Sen jäseniä olivat kitaristi Jimmy Page, laulaja Robert Plant, basisti John Paul Jones ja rumpali John ”Bonzo” Bonham. Yhtyeen alkuperäinen nimi oli The New Yardbirds, viitaten Jimmy Pagen taustaan maineikkaan The Yardbirdsin riveissä. Nimi muuttui kuitenkin pian Led Zeppeliniksi, jonka keksimisen sanotaan olevan The Whon rumpali Keith Moonin ja basisti John Entwistlen ansiota/vastuulla. Herrat olivat suunnitelleet uudenlaisen, rajun yhtyeen perustamista sloganilla ”a supergroup that would go down like a lead zeppelin” (= superyhtye, joka putoaa kuin lyijyilmapallo ikään), kielikuvan tarkoittaessa tietysti täydellisen pommin putoamista kuulijoiden niskaan. Moon ja Entwistle jatkoivat Whon riveissä, mutta uusi yhtye nimeltä Led Zeppelin perustettiin tuotapikaa vuonna 1968.

LZ pohjasi musiikkinsa voimallisesti bluesiin. Sen esikuvia olivat esim. bluesin ikoneiksikin nyttemmin kutsutut Robert Johnson ja Muddy Waters sekä myös mm. Willie Dixon. Viime mainitun herran kanssa LZ oli ajautua törmäyskurssille julkaistessaan omissa nimissään hittinsä (yhden niistä) Whole Lotta Love, joka perustui Dixonin sävellykseen You Need Love. Herrat kuitenkin sopivat kiistansa ilman oikeudenkäyntiä, ja sen jälkeen uusintajulkaisuissakin on mainittu myös Dixon ao. laulelmasoitannan tekijänä.

LZ siis mukaili useita vanhan polven bluesisteja, mutta kehitti jo heti alkuunsa omaa soundiaan ja omia sävellyksiään perinteistä bluesia raskaammaksi ja monipuolisemmaksi lisäten omia, varsin omaperäisiä rytmikulkuja ja muita uusia ideoita musiikkiinsa. Näin yhtye loi historiallisella tavalla ja usein ”varhaiseksi metallimusiikiksi” luonnehditulla ilmaisullaan pohjaa heavy metallinkin synnylle. LZ oli kuitenkin loppuun asti voimallisesti amerikkalaiseen juurimusiikkiin perustuva yhtye – erilaisista rytmikokeiluistaan ja välillä ehkä hieman ns. utopistisistakin, lukuisilta etnisiltä etsintäreissuiltaan ammentavista intialaisista ja arabialaisista vaikutteista tai kelttiläisen kansanmusiikin mausteista huolimatta.

LZ on esiintynyt Suomessa kerran, 23.2.1970 Helsingin Kulttuuritalolla. Tuossa konsertissa kuultiin tiettävästi kappaleet We’re Gonna Groove, I Can’t Quit You Baby, Dazed And Confused, Heartbreaker, White Summer, Black Mountain Side, Since I’ve Been Loving You, Organ solo/Thank You, Moby Dick, How Many More Times, Let That Boy Boogie, Move On Down The Line, Hideaway, Cocaine Blues, C.C. Rider, Lemon Song, Be-Bop-A-Lula ja Whole Lotta Love. – Varsin vahva blues-pläjäys siis.

LZ lopetettiin Bonhamin kuoltua 25.9.1980 (R.I.P.); muut jäsenet kun eivät halunneet täydentää kokoonpanoa uudella rumpalilla. Led Zeppelin on silti tänäkin päivänä maailman suosituimpia yhtyeitä; sen albumeja ja uudelleenjulkaisuja myydään isolla volyymilla edelleen, yhteensä niitä on myyty useita satoja miljoonia kappaleita.

No niin, Zepujen erittäin lyhyt oppimäärä on nyt BN:n sivuilla. – Vai laitetaanko sittenkin se teemanumero harkintaan...?

Viettäkäähän aivan mahtava festarikesä; kuten Pete Hoppula jo aiemmassa numerossa esittelikin, upeita esiintyjiä on useissa eri tapahtumissa tarjolla (ks. tarkemmin www.blues-finland.comin festarikalenteri). – Ja olkaahan sitten edelleen kiltisti!

Maiju Lasola

 

NUMERO BN 3/12 (#255):

Kansi: Tail Dragger
Helsingissä huhtikuussa 2012
(kuva: Pertti Ñurmi)

  LEHDEN SISÄLTÖÄ:

  - Tail Dragger -
    Lowdown-bluesin shamaani
    (kirj. Kari Kempas)
  - Andres Roots -
    Juurimusiikin sanansaattaja
    (kirj. Esa Kuloniemi)
  - Wilko Johnsonin pimeä puoli:
    Tarinankertoja ja humoristi
    (kirj. Piia Leino)
  - Lee Brilleauxin hengessä 19. kerran
    (kirj. Jukka Rajala)
  - Kitarapuhetta: Pepe Ahlqvist &
    Jonne Kulluvaara
    (kirj. Eija Jauhiainen)
  - Krissy Matthews - Bluesin ja
    rockin törmäyskurssilla
    (kirj. Riku Metelinen)
  - Wayne ”The Train” Hancock:
    Juna-Väinon muistelmat
    (kirj. Janne Kurunsaari)
  - Jon Mosey - Keskilännen fingerstyle-
    taituri saapuu Suomeen
    (kirj. Gona Lehtinen)
  - Savonsolmu Beach & Blues Party
    (ennakkokatsaus)
    (kirj. TT Tarkiainen)
  - Maxwell Davis –
    R&B:n moniottelija
    (R&B-fonistit, osa 5)
    (kirj. Juha Jaakola)
  - Motown-kummajaiset, osa 3 -
    Yhden ja kahden singlen pojat
    (kirj. Pekka Talvenmäki)
  - Paikallispuudutusta, osa 4
    (kirj. Juhani Ritvanen &
    Marko Suutarla)
  - Blues News from England
    (kirj. Norman Darwen)
  - In memoriam:
    Jerry McCain 1930–2012
    (kirj. Pertti Nurmi)
  - In memoriam:
    Timo Jämsen 1942–2012
    (kirj. Hannu Nyberg)
  - Harry Finér 70 vuotta
    (kirj. Harri Haka)
  - Kuva puhuu: Tomi Tiainen
    ja Maunulan pojat
    (kirj. Antero Tirronen)
  - Grand Blues Festival 2012
    (kirj. Marko Aho)
  - Stompin’ at the Savoy 2012
    (toim. Maiju Lasola & Pete Hoppula)
  - Muddy Lee Makkonen
    (Ville Pirinen - Pauli Kallio)
  - CD-tutkailut


  Tämän numeron toteuttamiseen
  osallistuivat:

  Honey Aaltonen
  Marko Aho
  Aarno Alén
  Norman Darwen
  Henri Finér
  Harri Haka
  Jarmo Hoppula
  Juha Jaakola
  Eija Jauhiainen
  Pauli Kallio
  Timo Kauppinen
  Kari Kempas
  Esa Kuloniemi
  Janne Kurunsaari
  Leif Laaksonen
  Tapsa Laamanen
  Gona Lehtinen
  Piia Leino
  Riku Metelinen
  Pertti Ñurmi
  Hannu Nyberg
  Mikke Nöjd
  Ville Pirinen
  Jukka Rajala
  Anne Rautevaara
  Juhani Ritvanen
  Andres Roots
  Pasi Rytkönen
  Pirjo Salminen
  Jarmo Santavuori
  Marko Suutarla
  Pekka Talvenmäki
  TT Tarkiainen
  Antero Tirronen
  Vesa Walamies
  Vastaava päätoimittaja/   artikkelipäätoimittaja:
  Maiju Lasola

  Toimituspäällikkö:
  Pete Hoppula

  Toimitussihteeristö:
  Pokke Korhonen
  Piia Leino
  Riku Metelinen
  Pertti Nurmi
  Juhani Ritvanen

  Painopaikka:
  Lönnberg Paino Oy, Helsinki

 

BN 3/12 NYT SAATAVILLA!

HAE OMASI LÄHIMMÄLTÄ MYYNTIPISTEELTÄ TAI TILAA KOTIISI



BN myös digitaalisena!
Palvelun tarjoaa lehtiluukku.fi