flash

 

BLUES NEWS 1/11 (#247)

Pääkirjoitus - Helmikuussa 2011

Bluesin kisavuosi 2011 on alkanut. Lehden ilmestyessä jännitämme 18.–19. maaliskuuta Berliinissä järjestettävässä European Blues Challengessa (EBC) FBS:n lähettämänä edustajana esiintyvän Micke & Lefty feat. Chef’n kisamenestystä. Tätä kirjoitettaessa Suomeen on jo kantautunut tietoja Memphisin International Blues Challenge -kisan (IBC) tapahtumista. FBS:n mandaatilla soolo-/duosarjassa kilpailleet Jo’ Buddy & Down Home King III antoivat loistavan näytön Suomen bluesosaamisen tasosta, vaikka eivät kisoissa palkinnoille sijoittuneetkaan. Suomalaisduo herätti myös myönteistä huomiota omintakeisella, tasokkaalla ja hallitulla esiintymisellään. Visiitti rapakon taakse avaa varmasti uusia mahdollisuuksia myös jatkossa. Kaikkiaan IBC-kisa, sen finaaliin päässeet ja palkintojen jako herättivät – jälleen kerran – keskustelua sekä kisatantereella että täällä kotimaassa. Pohdintaa ovat aiheuttaneet IBC-kisan antama kuva tasapaksusta ja yllätyksettömästä, ”yleisesti hyväksyttävästä” blues-maailmasta. Ihmetystä on herättänyt se, että vähänkin ns. erottuvammat, sinänsä taidokkaat ja osaavat, mutta omintakeisempaa musiikkia esittävät artistit näyttävät karsiutuvan kisan alkuvaiheissa, kun taas tavanomaisemmat ja ”perinteisesti turvallisemmat”, musiikillisesti ei aina edes niin lahjakkaat esiintyjät etenevät varmemmin finaaliin. Kyse ei taida olla laajemminkaan erityisen uudesta puheenaiheesta. Teema nousee jatkuvasti esiin eri yhteyksissä; kysymys siitä, mikä on ”oikeaa” bluesia, miten bluesia tehdään ”oikein”, mikä mihinkin genreen ”kuuluu” ja mikä ei.

On erittäin hyvä, että asioista keskustellaan – on sitten kyse marjapuuron väristä, oikeista kasvatusmetodeista tai bluesin olemuksesta. Suorastaan vierastan asioiden tiukkaa lokerointia ja yksien ainokaisten ”totuuksien” esittämistä aineettomien ilmiöiden, myös musiikin maailmassa. Tieteen puolella klassisen käsityksen (=Platon) mukaan tieto on yksinkertaisesti pelkästään hyvin perusteltu uskomus. Totuus taas on eri käsitysten mukaan joko olemassa olevien tosiasioiden (joita eri näkökulmista määritellään eri tavoin) vastaavuutta väitettyyn tai väitetyn yhteensopivuutta muihin ”totuuksiin”. Totuus voi erään teorian mukaan syntyä myös siitä, että väite on sellainen, että se mahdollistaa menestyksekkään toiminnan. Jos näitä näkemyksiä vähänkin pysähtyy pohtimaan taiteen, kuten musiikin osalta, yksi asia käy eittämättä selväksi. Huomaamme, että esimerkiksi ”oikean” bluesin määrittäminen, oikea tieto ja totuus bluesin olemuksesta on, aivan yhtälailla kuin monien muidenkin elämän ja maailman ilmiöiden ”totuuden” määrittäminen, jokseenkin mahdoton tehtävä. Miksi siihen tulisi edes pyrkiä?

On arvokasta, että bluesia lähestytään ja tehdään eri näkökulmista, omista lähtökohdista, vanhaa juurakkoa unohtamatta, mutta tuoreita, ennakkoluulottomiakaan suuntia pelkäämättä. Vain näin uskoisin bluesinkin kehittyvän. Ja kehityshän, uuden luominen ns. vanhan jatkumoon, on ylipäätään tulevaisuuden elinehto, alalla kuin alalla. – Näistä lähtökohdista voi olla varsin ylpeä sekä IBC:ssa että EBC:ssa esiintyvistä/ esiintyneistä suomalaisista, tuli sitten pystejä kirjahyllyyn tai ei. Itse kisoista saamme varmastikin lukea tarkemmin BN:n seuraavista numeroista.

Kevät tulee, valoa on siis näkyvissä. Sitä luo osaltaan myös kevään roots-musiikin festariohjelmisto. Mainiosta musisoinnista saamme nauttia esimerkiksi Sulattofestivaaleissa Karkkilassa 11.-12. maaliskuuta. Samana viikonvaihteena Helsingin Suomenlinnassa tapahtuu Viapori Winter Bluesin merkeissä. Huhtikuun 2. päivänä on vuorossa Grand Blues Festival Lahdessa. Helsingissä 8.-9. huhtikuuta näkee puolestaan päivänvalon uusi, vuotuiseksi tapahtumaksi suunniteltu juurimusiikin kaupunkifestari Stompin’ at the Savoy, josta tarkemmin toisaalla tässä numerossa.

Stompin’ at the Savoy -tapahtumasta Helsingin kulttuurikeskuksen kanssa keskusteltaessa heräsi kaupunginkin taholla laajempi kiinnostus juurimusiikin ilosanoman levittämiseen. Tapaamisessa oltiin yhtä mieltä siitä, että nykyisin lähinnä tekno-, pop-, ja metallimusiikin tulviin tottuneelle nuorisolle tulisi antaa mahdollisuus perehtyä myös pitkät perinteet omaavaan bluesiin. Ideahan ei ole uusi, valtamerten takana ”Blues in Schools” -koulutusta on harjoitettu alakouluista collegeihin jo vuosikymmenien ajan, ja onhan yksittäisiä vastaavia hankkeita nähty Suomessakin. Nyt näyttää siltä, että tänä keväänä myös helsinkiläisillä 6.-9. luokan peruskoululaisilla on mahdollisuus saada käsitys bluesin ABC:sta ja perehtyä samalla primitiivisten blues-soittimien rakentamisen saloihin alan osaajien toimesta. – Ja jos tätäkin kautta saadaan uusia sukupolvia alan harrastajiksi ja soittajiksi, niin mikäs sen hienompaa!

Palaamme BN:n pariin jälleen seuraavan lehden (2/11) ilmestyessä huhtikuun lopulla. Sitä odotellessa nauttikaahan keväästä ja sen musiikkitarjonnasta – ja olkaahan edelleen kiltisti!... Ja ai niin; seuraavan numeron aineisto-deadline on 25. maaliskuuta...

Maiju Lasola



 

NUMERO BN 1/11 (247):

Kansi: Jo' Buddy
(IBC, Memphis 1.2.2011)
(kuva: Jarmo Hoppula)

  LEHDEN SISÄLTÖÄ:

  - Kriitikoiden vuoden 2010 parhaat
  - BN:n lukunurkka
    (Eija Jauhiainen)
  - Stompin' at the Savoy
    (Hoppula & Kuloniemi)
  - Hollywood Blue Flames
    (Kari Kempas)
  - Berliinin Blues-skenestä
    (Erkki Sironen)
  - Oscar "Bo Dudley" Coleman
    (Kari Kempas)
  - Soita Zorbas Blues
    (TT Tarkiainen)
  - Classics IV
    (Pekka Talvenmäki)
  - Muddy Lee Makkonen
    (Pirinen - Kallio)
  - Tyttöjä tyrkyllä, osa 26
    (Talvenmäki-Ritvanen-Alén)
  - Blind Boys of Alabama
    (Aimo Ollikainen)
  - The Modern Sounds
    (Aimo Ollikainen)
  - Merkillistä meininkiä, osa 6
    (J. Ritvanen)
  - In memoriam
    (P. Hoppula)
  - Ilta Eric Bibbin seurassa
    (Miranda Lindqvist)
  - Freddie King Texasin lentoa
    (J-P Berg)
  - CD & DVD -tutkailut
  - Blues News from England
    (Norman Darwen)


  Tämän numeron toteuttamiseen
  osallistuivat:

  Honey Aaltonen
  Marko Aho
  Aarno Alén
  J-P Berg
  Norman Darwen
  Harri Haka
  Jarmo Hoppula
  Eija Jauhiainen
  Pauli Kallio
  Kari Kempas
  Pokke Korhonen
  Esa Kuloniemi
  Juhani Laikkoja
  Kai Leivo
  Miranda Lindqvist
  Riku Metelinen
  Hannu Nyberg
  Mikke Nöjd
  Aimo Ollikainen
  Ville Pirinen
  Markku Pyykkönen
  Pirjo Salminen
  Erkki Sironen
  Marko Suutarla
  Pekka Talvenmäki
  TT Tarkiainen
  Antti Vainio
  Vesa Walamies


  Vastaava päätoimittaja:
  Pete Hoppula

  Artikkelipäätoimittaja:
  Maiju Lasola

  Taitto:
  Juhani Ritvanen

  Viimeistelytaitto:
  Pertti Nurmi

  Paino:
  Art-Print Oy, Helsinki

 

BN 1/11 NYT SAATAVILLA!

HAE OMASI LÄHIMMÄLTÄ MYYNTIPISTEELTÄ TAI TILAA KOTIISI

BN myös digitaalisena!
Palvelun tarjoaa lehtiluukku.fi