eri esittäjiä – Lockdown Sessions: An International Down Home Blues Revue
(Crosscut CCD 11112)
Kevät-kesäkauden uutuus, jonka toivoisi päätyvän mahdollisimman moneen blueskotiin: Tupla-cd:lle koottiin pikahälytyksellä yli 30 osallistuvan muusikon voimin 25 kappaletta korona-covid-19 -pandemian seurauksena työtilaisuuksiaan menettäneiden bluesartistien tukemiseksi. Levymyynnistä kertyvät tulot suunnataan lyhentämättöminä itse muusikoille. Suuri osa kappaleista on tuoreita sävellyksiä, jotka heijastelevat lyriikoiltaan ja tunnelmiltaan meidän kaikkien kokemaa ja yhteiskuntaamme edelleenkin riivaamaa pandemiaa.
Tuotos ei ole kokonaisuutena eikä musiikkiteknisesti kaikilta osin aivan täysi-painoinen, eikä varsinkaan niin ikimuistettava kuin temaattisesti. Pitää kuitenkin muistaa cd-pahveihin kirjattu viesti: “Levytetty eri puolilla maailmaa muusikkojen koti-oloissa” – emme ole tekemisissä pilkun päälle viimeisteltyjen studioäänitteiden kanssa. Lisäksi monessa tapauksessa kappaleet ovat jälki- ja päällekkäisäänittämisen lopputulemia, koskapa yhdessä ei studioihin ole ollut asiaa. Niin myös heti avausraidalla, saksalaisfonisti-vokalisti Tommy Schnellerin Lockdown Bluesilla on mukana oma Tomi Leinomme vetäisemässä pari hänelle ominaista T-Bone-henkistä sooloa. Alkuun on siten sijoitettu yksi koko cd-tuplan parhaimmistosta virittäen tunnelmia ja odotuksia siihen, mitä tuleman pitää. Avausraidan lisäksi Tomi on mukana kahdella raidalla sekä kitaristina että juurikin päällekkäisäänitysten myötä basistina ja rumpalina. Cd-vihkosen kirjauksesta huolimatta levyillä ei kuulla Tomin laulua.
Avausraidan lisäksi monet kappaleet käsittelevät eksplisiittisesti pandemiaa ja sen vaikutuksia, esimerkkeinä vaikkapa Mean Old Quarantine (Fred Kaplan), Low-Down Lockdown (Michael Van Merwyk), Lockdown Shuffle (Christian Bleiming), World Crisis Blues (Kai Strauss) ja Everything Has Changed (Aki Kumar). Lähes kaikki ovat kelvollisia tilityksiä, miten tällainen ihmiskuntaa kohtaava katastrofi synnytti niin bluesin saralla kuin monissa muissakin taidemuodoissa virinneitä hengentuotteita. Joukkoon on eksynyt myös yksi valitettava turhake, kun Van Merwykin Fuck You, Mr. Virus -tekeleen viesti on yksiselitteisesti hokea reilu tusina kertaa kyseistä “f***”-sanaa. Se olisi joutanut jäädä naftaliiniin, ja jättämällä myös pari muuta raitaa pois olisi mielestäni saatu aikaan jäntevämpi yksi cd. Tuplalla kun on kuitenkin mittaa “vain” reilut 80 minuuttia.
Artisteista enemmistö on eurooppalaisia, mutta mukana on myös rapakon takaisia laatusolisteja kuten Larry Garner, Aki Kumar, Fred Kaplan, Nathan James, Little Victor ja (eurooppalaistunut) Big Daddy Wilson. Lisäinfoa voi kurkkailla osoitteesta www.lockdown-sessions.de.
Pertti Nurmi
(julkaistu BN-numerossa 4/2020)