Levyarvio: Vaneese Thomas


VANEESE THOMAS – Fight The Good Fight
(Blue Heart CDBHR025)

Vaneese Thomas on Rufus Thomasin musiikillisesti lahjakkaan perheen nuorin jäsen ja tämä on hänen yhdeksäs albuminsa. Soolouran lisäksi hän on ansioitunut taustalaulajana lukuisille artisteille, joten vokalisti-cv on melko mittava. Vaneesen genreksi mainitaan useimmiten soul-blues, mutta tiukkoja raja-aitoja hän ei tässä suhteessa noudata. Tämän levyn Thomas on tuottanut yhdessä elämänkumppaninsa Wayne Warnecken kanssa ja molemmat soittavat sillä koskettimia. Lisäksi mukana on joukko osaavia muusikoita, muiden muassa kitaristit Scott Sharrard, Al Orlo ja Tash Neal sekä nykymuotoinen Memphis Horns (Marc Franklin ja Kirk Smothers). Taustalaulajina toimivat Lisa Fischer, James ”D-Train” Williams, Emily Bindinger ja Kati Mac.

Kaikki kappaleet ovat omia sävellyksiä ja niiden sanoitukset liittyvät yhtä lailla yhteiskunnallisiin ongelmiin kuin ihmissuhteisiin. Musiikkityylit (tai pikemminkin -vaikutteet) taas vaihtelevat c&w:stä gospeliin. Kaikki levyn kappaleet olisivat mainitsemisen arvoisia mutta erityisen mieleenpainuva on hidas Lost In The Wilderness, joka lähtee liikkeelle Vaneesen laululla ja pianolla, kunnes taustakuoro ja bändi liittyvät mukaan. Rajumpaa menoa edustaa bluesvaikutteinen I’m Movin’ On, jossa Sharrard esittelee slidekitarataitojaan. Bluesosastoon kuuluu myöskin Bad Man, jossa kuullaan Corrin Huddlestonin huuliharppua.

Nimikappale on erittäin kantrivaikutteinen, ja sen sävelkulkua täydentää Katie Jacobyn tyylikäs viulun soitto. Vastapainona levyn muutamalle synkempää maailmankuvaa maalailevalle kappaleelle tämä on sanoitukseltaan täynnä toivoa. Kuten sanottu, Vaneese Thomasin musiikin tyylisuuntaa on vaikeata, ja turhaakin, lokeroida. Jos olisi pakko valita joku genre tämän albumin määrittelemiseksi, olisi se joko roots tai Americana. Tärkeintä on kuitenkin se, että ”Fight The Good Fight” on monipuolinen kattaus hyvin tehtyä musiikkia, jonka ytimessä on Vaneesen sielukas laulu. Tyylikäs yksityiskohta on se, että levyn kansi on kuvattu Memphisissä Rufus-isän mukaan nimetyn kadun kulmauksessa.

Harri Haka
(julkaistu BN-numerossa 4/2022)

Share