SMOKEY HOGG – The Texas Blues Of…
(Ace CDCHD 1588)
Entinen englannin kielen opettaja Guido van Rijn (1950–) on todennäköisesti kaikkein tunnetuin elossa oleva hollantilainen bluesaktivisti. Jo viitisenkymmentä vuotta sitten hän oli keskeisesti mukana perustamassa sikäläistä blues- ja boogieyhdistystä. Muun muassa ystävänsä Martin van Olderenin (1931–2002) kanssa hän on vuosien mittaan järjestänyt lukuisia konsertteja ja muita esiintymistilaisuuksia. Vuonna 1977 perustamallaan Agram-merkillä Guido on julkaissut yli 20 erittäin tasokasta vanhan bluesin koostetta. Suuren määrän erilaisia lehtikirjoituksia ja jopa joitakin etupäässä musiikkia käsitteleviä kirjoja hän on saanut aikaiseksi, ja väitöskirjansakin van Rijn teki bluesista. Keeping The Blues Alive -palkinnon hän sai Pertti Nurmen tavoin v. 2015.
Jokaisella bluesin ystävällä on luonnollisesti omat henkilökohtaiset suosikkinsa, ja Guido van Rijnin erityinen kiinnostuksen kohde on viime aikoina ollut Texasin erikoinen bluessankari Andrew ”Smokey” Hogg (1914–60). Kyseisen muusikon monia kummastuttanut piirre on se, että hän ei koskaan ollut millään tavalla erityisen kyvykäs muusikko, mutta sai siitä huolimatta tehdä melkoisen joukon aivan kohtalaisen hyvin kaupaksi menneitä levytyksiä. Brititkin on innostuneet Hoggista siinä määrin, että tämä on uutuus on järjestyksessään jo viides hänen tuotantoaan esitte-levä Ace-merkin cd-levy. Sen mainiot liitetekstit ovat Guidon tekoa, ja niissä muun ohella viitataan hänen tuoreeseen Smokey Hogg -kirjaansa.
Tältä kokoelmalta löytyy kaikkiaan 24 pääosin 1940-luvun lopusta ja 1950-luvun alusta peräisin olevaan musiikkipalasta. Joukossa on Smokeyn omien luomusten lisäksi mm. Big Bill Broonzyn, Leroy Carrin ja Sonny Boy ykkösen klassikkoja sekä ainakin yksi kansansävelmä, millä tarkoitan puhuttelevasti tulkittua kaksiosaista vankilakertomusta Penitentiary Blues.
Minua tällainen omintakeinen musisointi kyllä viehättää, ja ymmärrän hyvin Guido van Rijnin paneutumisen Smokey Hoggin itse asiassa aika harvinaislaatuiseen persoonaan.
Vesa Walamies
(julkaistu BN-numerossa 3/2021)