eri esittäjiä – Sadoin sähkökitaroin Extra, Osa 6
(Suomalaisia kitarayhtyeäänityksiä 1963–65)
(Rautalanka RRSCD 2012)
Yhden inhokki ja toisen suosikki, Erik Lindströmin säveltämä ja hänen ”Hillevi”-taitelijanimeä käyttäneen Vuokko-vaimonsa sanoittama Tahdon saaren jätti jälkensä suomalaiseen Euroviisu-historiaan vuonna 1965, vaikkei edustuspaikkaa veljespari Eero ja Jussi Raittiselle silloin lohjennutkaan. Nyt tuo jyhkeästi swengaava (ja rehellisesti sanoen The Boys -levytysversiota miellyttävämmältä tänä päivänä kuulostava) karsintakilpailua varten tehty orkesterisovitus saa itseoikeutetun kunnian avata Suomi-rautalangan varhaisevoluutiota kartoittavan antologian tuoreimman osan – siitäkin huolimatta, ettei kappaleella ja esitystavalla itsessään mitään korvin kuultavaa linkkiä kitarayhtyemusiikkiin olekaan.
Kun maineikkaan The Soundsin arkistoista vielä päivänvaloa näkemätöntä vintage-studiomateriaalia löytyy, sellaiset on ilman muuta julkaistava! Vetelähköä kansanlaulumuunnelmaa Kasakkatangoa soittavat Japanin markkinoita valloittamaan rekrytty ”varakokoonpano” edellä jo rallatelleiden Eeron ja Jussin, basisti Peter Ekmanin ja soolokitaroinnista huolehtineen Kaj Westerlundin voimin. Runsaammin levyttäneisiin suomalaisiin vuoden 1963 A-luokan rautalankaryhmiin lukeutui myös Ole Halénin johtama The Savages. Tasokkaan kokoonpanon sinkuillaankin julkaisemat Mountain Tale ja The Savages Theme kuullaan tällä kertaa rupisina saman aikakauden radiotallenteina. Lisäksi bonuksina on tarjolla 1970-luvulla LP-käyttöön jälkistereoidut versiot bändin jousitaustoitetuista vuoden 1964 kappaleista Sataman valot ja Ruhtinaan viulu.
CD-sarjan edellisosilta omaksuttua ja soundeiltaan nostalgisen puuroista vuoden 1963 kotiäänitemateriaalia täydentävät levyllä Timo Jämsen & The Esquires ja The Wanderers, kumpikin yhdellä näytteellään. Lähinnä Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla suosiota nauttinut suolahtelainen The Four Devils vuorostaan taituroi ennenjulkaisemattoman vuoden 1963 demo-oton The Shadowsin Guitar Tangosta.
Hämeenlinnalainen Eddy & The Lightnings levytti Philips-merkille kuusi singlepuoliskoa, joista neljä poikkeuksellisesti englanniksi. Niistä viimeisimmällä, Kai Hyttisen säveltämäksi merkityllä balladilla This Night solisti Tapani Lehikoinen sai esiintyä levyetiketissä entistä kansainvälisemmin ”Eddienä”. Pitkän laulajanuran rakensi itselleen myös edellisen tavoin Philipsillä operoinut Reijo Hirvelä alias Tony Ramon, jonka Blue Combo -yhtyeessä soitti ainakin eräässä vaiheessa sittemmin steel-kitaristina mainetta niittänyt Roy Rabb. A Summernight Dreamin otti myöhemmin suomenkielisenä Päivät ilman sinua -tulkintana omakseen Topi Sorsakoski & Agents.
Kokoelman toinen ”puolikas” on varattu lahtelaiselle The Loaferis (oik. The Loafers) & Ronnylle. Kaikkiaan 15 näytettä vuosilta 1963–64 kattavat yhtyeen koko tiedossa olevan kahden singlen sekä sekalaisten radio- ja kotiäänitysten laajuisen tuotannon. Gerry & The Pacemakersin kotimaassaan Englannissa vaisusti menestynyt You’ve Got What I Like kasvoi Suomessa Se jokin sinulla on -käännöksenä tanssilavojen kestobravuuriksi, vaikkei se listahitiksi yltänytkään. Täysiverinen lavaorkesteri oli myös The Loafers, joka kuitenkin osasi hyödyntää rautalanka- ja beat-aaltoa tilaisuuden saatuaan. Karismaattinen karhulalainen Aatos Bollström oli nappikiinnitys bändin keulakuvaksi, mutta hetken kestänyt kiivas keikkaelämä ei hänelle lopulta maistunut. Auto-onnettomuudessa 1971 menehtynyt ”Ronny” jäi bändistä pois jo kesän 1964 jälkeen, eikä muita levytyksiä enää syntynyt. Radionauhoista on sentään jälkikäteen pelastettu talteen hänen tulkintojaan mm. Jack Scottin Bellasta (suomeksi laulettuna) ja Tutti Fruttista (englanniksi laulettuna).
Hieman arvoituksellisesti ”Sadoin sähkökitaroin” niputtaa samaan ryppääseen pitkän rivin myös muita kokoonpanon vuodelle 1963 ajoitettuja ”autotalliäänitteitä” (mm. Paul Ankan Uh Huhin sekä The Isley Brothersin alkujaan levyttämän mutta Eddie Hodgesin hitiksi nostaman I’m Gonna Knock On Your Doorin), mutta toimiiko osalla tallenteista sittenkin laulajana Bollströmin sijaan armeijasta palannut yhtyeen alkuperäinen laulaja Ilkka ”Karri” Kaivola, joka liittyi vanhaan porukkaansa vielä vuosiksi 1964–65? Oli miten oli, räväköiden vokaalinumeroiden ohella materiaalin koostajat Hannu Nyberg, Jari Moberg ja Olle Salo ovat onnistuneet kaivamaan jostakin esiin myös The Loafersin tyylipuhtaana ja huolella sovitettuna instrumentaalirautalankana vuonna 1963 tulkitsemat kappaleet Blue Moon ja Romanssi Twist. Molemmat olisivat vääjäämättä ansainneet tulla levytetyiksi oikeassa studiossa ja heivauttaa itsensä siltä seisomalta kuuman rautalankakesän 1963 kruunuina maamme sinkkuhittilistoille.
Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 5/2024)