Levyarvio: Hypnosis


HYPNOSIS – Sin City Sun Resort
(Rottenhill RMLP22003, 10″)

Vuonna 2016 perustettu ja aikaisemmin yhden omakustanteisen EP:n sekä CD:n julkaissut pääkaupunkiseutulainen Hypnosis avaa kuuden raidan kymppituumansa tavalla, joka totta vieköön on kuin nakutettu juuri tämän trion tarkoituksiin. Tehokas instrumentaali Psychotic Swell kaahaa ylinopeussakon uhallakin klassisesta psychobillystä ja surf-musiikista omintakeiset liikennesääntönsä määritelleellä kiihdytyskaistallaan niin mielipuolista liitoa, että joudun tunnustamaan vaihtaneeni epäuskoisena vinyylilevyn oikean 45 kierroksen soittonopeuden hetkeksi 33 1/3 kierrokseen – vain huomatakseni, että toimisihan esitys yhtä hyvin silläkin lailla!

Pääsääntöisesti Hypnosis-mobiilissa ei siis jarruja turhaan painella. Kontrabasisti ”Tom Bonesin” ja rumpali Markku Hytösen huolella tampatussa maapohjassa vauhtisokeus ei tosin muodostu ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi, minkä kitaristi Jari Jousimo omalla ”molempia leirejä” ymmärtävällä soitollaan vahvistaa. Perinteisempää surf-kaavaa noudattavan yhteenvedon levylle kirjauttaa päätösnumero Jumpin’ Neurotic Flea On The Surfboard, sekin JJ:n takuuvarmaa käsialaa.

Hypnosiksen erikoisuuskerroin hieman madaltuu bändin ottaessa lopuille urille mukaan laulun. Kieltämättä solistina toimivan Bonesin tapa käyttää ääntään on persoonallinen, mutta teknisenä suorituksena se jakanee vahvasti mielipiteitä. Mies on kuitenkin kappaleensa itse kirjoittanut ja siten myös oikeutettu tulkitsemaan ne parhaaksi katsomallaan tavalla. Tyypilliseen kauhukuvastoon kytkeytyvät They Call Me Creepy ja levyn paahtolinjaan nähden ilahduttavan seesteinen Alley Of No Return piirtävät ääniraidalle edelleen sekä hienokseltaan surf-rokahtavia että myös rautalankaisia näköaloja, mutta yhtyeen neo-psychobillyssä on aistittavissa myös suoria viitteitä Britteinsaarilta tulleisiin lajityyppinsä 1980-lukuisiin esikuviin. Erityisesti b-puolen käynnistävä kuulaan melankolinen Sin City sekä sitä seuraava vinhalentoinen Deep Deep Sleep hyödyntävät paljonkin The Deadbeatsin, The Escalatorsin, The Outcastsin ja Tall Boysin tapaisten kulttipumppujen uusaaltoista crossover-soittofilosofiaa.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 5/2023)

Share