flash

 

 


THE 5 ROYALES
Right Around The Corner
(El Toro R&B 118)
(1) You Didn't Learn It At Home (2) School Girl (3) When You Walked Through The Door (4) Monkey Hips And Rice (5) When I Get Like This (6) Right Around The Corner (7) How I Wonder (8) Come On And Save Me (9) Get Something Out Of It (10) Messin' Up (11) Someone Made You For Me (12) Don't Be Ashamed (13) Devil With The Rest (14) Do The Cha Cha Cherry (15) Double Or Nothing (16) Don't Let It Be In Vain (17) The Real Thing (18) Tears Of Joy (19) Thirty Second Lover (20) I'd Better Make A Move (21) Miracle Of Love (22) My Sugar Sugar (23) Just As I Am (24) Tell Me You Care (25) Wonder Where Your Love Has Gone

Onpa upea levy, taas yksi sulka lisää härkätaistelijoiden r&b-lätsään! King-äänitteistä (n. 1954–58) koottu sikermä sisältää muutaman heti tutulta kuulostavan esityksen, mutta myös monia ihan oudolta vaikuttavia. Ja kun nyt asiaa tuumin, niin mahtoiko Ace r&b:n järkäleyhtyeen teoksia uusiessaan koskaan edes luvata complete-suoritusta? Ainakin semmoinen mielikuva jäi, että alkuvaiheessa jotain heivattiin siksi, että cd:n mojovan a la carte -raidan (4) mukaan nimetty jenkkien ”Monkey Hips & Rice” -cd oli saatavilla. Taisi olla Rhinon julkaisu, ja cd on monien Rhinojen tapaan BN:ssä arvioimatta. Faktoja en tähän hätään pysty tutkimaan, jokainen tsekatkoon itse mitä hyllystä 5 Royalesilta löytyy. Jotain kumminkin pitäisi... tosin taidan olla viimeisiä, joiden mielestä mustan musiikin helmiä ei todellakaan tehdä Längelmävedellä tai Kihniössä, eikä edes Dublinissa tai – herra paratkoon – Liverpoolissa...

Kiekko on oiva potpuri r&b-porukan – ehei, ei doowopia, ei likellekään – ohjelmistosta, harras hymistely (11) muistuttaa jopa 40-luvun gospel-juurista, ja löytyyhän täältä vähän modernimpaakin melko suoraa gospelia (mm. 16). Valtaosa on avausraidan kaltaista jämerää keskitempoista ja järkähtämätöntä runttausta tai väkevää, hidasta ja alkuvoimaista r&b-murinaa. Vaikka 50-luvun alkuvuosien Apollohiteille kivikovat taustat takonut fonisti Charlie ”Little Jazz” Fergusonin bändi on pudonnut kelkasta, niin kyllä Kingin studiobändeistä paikkaajia löytyi, ja esim. fonisoolot (asialla ehkä muiden muassa Willis Jackson?) ovat parhaimmillaan murskaavaa kuultavaa. Mukana on myös muutama todella raaka ja ravisuttava vauhtipala, joista cd:n ”kakkostitteli” ”Right Around The Corner” antaa vähän esimakua. Joku muotihaikailu, kuten (14) voidaan hyvin luokitella työtapaturmaksi.

Ainakin pari eri laulusolistia erottuu, päävokalisti oli kaiketi käheähköllä äänellään välillä vähän kankeastikin tahkonnut Johnny Tanner; näistä ei aikoinaan oikein selvyyttä tullut. Hän lienee kumminkin kohde, kun moni soullaulaja aina James Brownia myöten ilmoittaa esikuvakseen 5 Royalesin. Myös siistimmällä baritonilla hommia hoidellut Eugene Tanner on etenkin myöhemmillä raidoilla paljon äänessä, ehkä siksi, että hänen kohdalleen osuivat yhtyeen King-hitit kuten ”Dedicated To The One I Love” – riittävän ”siistiä” listoille...?

Yhtyeen kitaristi Lowman Pauling sävelsi melkoisen osan porukan materiaalista, ja tältäkin levyltä selviää miksi monet myöhemmät kepittäjät, kuten Steve Cropper, nimeävät hänet suureksi esikuvakseen. Ei vingu eikä vongu, mutta upeita kuvioita yllin kyllin. Yksittäisiä raitoja voisi kehuskella loputtomiin, mutta nostetaanpa nyt framille ne harvinaisuudet, eli lähimmäs doowopia päätyneet kokeilut – joku (18) kävisi vielä yhtä lailla gospelista, mutta (21) on kelpo doowop-slovari. Joten sekin sujui, mutta eipä tule toista mieleen r&b-jätin ohjelmistosta.

El Toron r&b-sarja on osoittautunut kovemmaksi kuin ensin uskoinkaan – saas nähdä mitä saadaan seuraavaksi.

Juhani Ritvanen