Janne Salmi:
VANHA ROKKISTARA –
Jussi Raittisen ja The Boys -yhtyeen tarina 1977–2014
(Karisto, 2014)


Kuten muistettaneen niin Jussin muistelmien ensimmäinen osa ”Muistan vielä vuonna 56” ilmestyi yksitoista vuotta sitten. Sehän oli varsinainen tietopaketti ja ajattelin tuolloin, että kakkososa tulee varmaankin jäämään jonkin verran ohuemmaksi. Ennustaminen on yleensä vaikeaa, niin tässäkin tapauksessa. Nimittäin ykkösessä oli sivuja 278, kakkosessa 362! Painoindeksillä ilmaisten 0,810 kg / 1,035 kg eli 28 prosenttia enemmän.

Kustantaja on vaihtunut mikä hieman ihmetyttää koska ykkönen myi nähdäkseni erinomaisesti. Myös kirjoittaja on uusi syystä, ettei Heimo Hatakalla ollut enää työasioiden vuoksi mahdollisuuksia jatkaa. Tilalle tuli ehdottomasti pätevä mies, Janne Salmi, jonka aikaisemmista kirjallisista ansioista voidaan mainita Teddy & The Tigersin tarina ”Tigers Story” (2012), mikä itse asiassa johti ”Rokkistaran” kirjoittajaksi.

Kirjan erinomaisen taiton on tehnyt Mika Liikari, hänkin monelle tuttu rockabillykuvioista. Mikan, minun ja Jussin välillä on tasan 50 vuotta vanha linkki: Gene Vincentin vieraillessa 1964 Suomessa Jussi pyysi häneltä nimmarin muusikko Pertti Kilpeläisen omistaman ”Crazy Beat” -LP:n takakanteen. Ostin levyn 20–25 vuotta myöhemmin Kilpeläiseltä ja myin viikon päästä Mikalle. Ei olisi kannattanut, nyt sen arvo on varmaankin kymmenkertainen.

Itse kirjaan mennäkseni menee ensimmäiseksi sormi suuhun, että mistäköhän aloittaisi. Asiaa ja kuvaa on niin paljon, että tätä kirjoittaessani vielä hieman julkistamistilaisuuden ns. jälkimainingeissa on vaikea valita ja deadlinekin painaa päälle. Paras alkaa siis alusta ja jo sisällysluettelosta havaitsen, ettei tällä kertaa ole käytetty vanhaa kronologista etenemistä vaan sen ohella väliin on siroteltu erilaisia aihepiirejä valottavia lukuja, esimerkiksi ”Soittajan vaimo ja pojat”. Lisäksi sieltä täältä kirjasta löytyy lyhyitä Jussin erikoismuisteluita matkan varrelta liittyen kaikkeen maan ja taivaan väliltä. ”Topi ja sananmuunnokset” on yksi tällainen, siinä kerrotaan muunnosten kehittyneemmästä lajista impressionistiset sananmuunnokset.

Eräs Jussin hieman unohduksiin jäänyt juttu oli 80-luvulla joulupukkina esiintyminen USA:ta myöten, vielä 2001 hän kävi peräti Dubaissa asti esittelemässä mitä pukin kontista löytyy. Hieman yllättävä paljastuskin kirjassa on, yhdistelmä Jussi ja nuotti. Nimittäin Jussi kertoo olevansa huono nuotinlukija vaikka toista kuvittelisi.

Kirjan onnistuneeseen rakennemuutokseen on muuten vaikuttanut vanha FBS-aktiivi Matti Laipio ja todettakoon saman tien, että itselläni on teoksen kanssa vain sen verran tekemistä, että sivuilla 106-107 julkaistu kuva on kotitalossani asuneen edesmenneen kuvaajan ottama. Hän antoi sen naapurilleni Kultsille, joka puolestaan lahjoitti sen minulle ja minä Jussille vuonna 2003. Lisäksi kirjassa on kuvat kahdesta suunnittelemastani levykannesta. Hieman Jussi minutkin kyllä mainitsee, unohtaen että The Rangers-yhtyeeni teki kolmannenkin LP:n nimeltä ”Kodin kynttilät”.

Henkilöhakemistossa on nimiä enemmän kuin pienen pitäjän puhelinluettelossa aikoinaan. Ei taida todellakaan olla järkeä nostaa esiin mitään yksityiskohtia, voitte uskoa että varmasti 36 vuoden aikana on tapahtunut paljon ja tapahtuu vastakin, Jussilla kun ei ole aikomustakaan pistää kitaraa pussiin niin kauan kun se kädessä pysyy. Julkistamistilaisuudessa kuullun perusteella pysyy vielä kauan.

Diskografia sentään pitää vielä mainita, eihän sitä olekaan kuin 16 sivua, sen on koonnut Raimo Öystilä, ikiaikainen Jussifani. Jussin lisäksi siitä löytyy myös Eero Raittisen tuotanto. Pikantti yksityiskohta on viimeinen listattu levytys, The Esquiresin Mr. Moton liveversio, jota itse olin julkaisemassa viime vuonna. Pitää kuitenkin huomauttaa, että eräiden historiallisten levytysten kohdalla, kuten Mr. Moto, olisi ollut hyvä mainita myös äänitysvuosi. Tässä tapauksessa se oli 1963.

Taisin jo ykkösosan yhteydessä todeta, että harvoin eikä aina silloinkaan saa käteensä niin hyvin ja tarkasti toimitettua elämänkertaa. Samat sanat pätevät kakkososaan.

Hannu Nyberg

(Julkaistu BN-numerossa 2/2014.)