Kirja-arvio: Back To The Sixties – Suurella tunteella


MARKKU VEIJALAINEN – Back To The Sixties – Suurella tunteella
(Readme.fi Oy, ISBN 9789523730816, 350 s.)

On ollut kaikin tavoin oivallinen ratkaisu, että vuonna 1992 perustetun musiikinedistämisyhdistyksen Back to the Sixties ry:n toiminnasta kertova historiikki on annettu 60-luvun nimekkäimpiin pop-median edustajiimme lukeutuneen henkilön kirjoitettavaksi – siitäkin huolimatta, että myös muita osaavia teksti- ja tietonikkareita saman yhteisön piirissä olisi ollut käsillä, ry:n puheenjohtajasta, muusikko-tutkija-toimittaja-kirjailija Arto Vilkosta sekä hiljattain oman ”Suomirokin hymypoika” -muistelmateoksensa yhdessä toimittaja Ari Wiskarin kanssa julkaisseesta Seppo ”Suntsi” Järvisestä alkaen. Kirjoituskoneaskareiden parissa vielä eläkkeelläkin ilmeisen hyvin viihtyvä Markku Veijalainen lähestyy toimeksiantoaan raikkaalla mutta ammattimiehen eksaktilla otteella. Alusta pitäen BTTS-aktiviteetteja seuraamaan päässyt veteraanireportteri jakaa kokemuksensa turvin tasapuolisia puheenvuoroja niin ry:n tapahtumia järjestämässä olleille tahoille kuin niissä esiintyneille ja yleisönäkin vierailleille henkilöille. Kerrontansa hän suorittaa harkitusti pikemminkin ulkopuolisena tarkastelijana kuin sisäpiiriläisenä, mutta toisaalta saatellen lukijaa vaivihkaa oikeanlaisiin tunnelmiin värittämällä ajankuvaa myös omilla henkilökohtaisilla muisto-osuuksillaan muun muassa kesätoimittaja-ajoilta 60-luvun puolivälin Lontoosta.

Kirja ei kuitenkaan ole “vain“ yhdistyshistoriikki. Sen sangen laaja sivumäärä sekä sivumennen sanoen huomiota herättävän onnistunut kuvitus tarjoavat samalla vaikuttavan alustan täysipainoiselle 60-luvun musiikkiyleisteokselle, jonka puitteissa tulevat paikoin varsin seikkaperäisestikin esitellyiksi paitsi kaikki BTTS:n omaan ”bändiperheeseen” kuuluvat kokoonpanot eri vaiheineen, myös paljon muuta kertauksenomaista dataa tarkastelujakson ilmiöistä ja niihin kytkeytyneistä yhteiskunnallisista muutoksista. Asiakokonaisuuksien novellimainen käsittelytapa mahdollistaa kronologisuudesta riippumatta lukemisen tarvittaessa pienemmissäkin erissä tai etenemisjärjestystä vaihdellen. Vastaavasti Veijalaisen kepeän rytmikäs kirjoitustyyli myös houkuttaa ahmimaan koko opuksen kertapuraisulla.

Suurten ikäluokkien kasvattien käsissä spontaanein kehitysaskelein muovautunut Back to the Sixties -saaga on tietyllä tapaa hyvinkin ainutlaatuinen. Tapahtumasarja, jonka ensistepiksi mainitaan The First -yhtyeen Leif Kiviharjun masinoima bändinsä 25-vuotisjuhlakonsertti Tavastia-klubilla 1990 yhdessä muiden 60-luvun suosikkibändien kuten Eero ja Jussi & The Boysin, Timo Jämsen & The Esquiresin ja Jormasin seurassa eskaloitui nopeasti vuosi vuodelta suurempiin puitteisiin kasvaneisiin Vuokatin Katinkullan kylpyläfestivaaleihin sekä sittemmin yhä uudenlaisiin toimintamuotoihin risteilyistä klubi-iltoihin, konserttisalikavalkadeihin ja levyjulkaisuihin. Yhtenä keskeisenä aikalaisäänenä kirjan kulkua johdattaa eteenpäin rumpali Ande Päiväläinen (mm. The Strangers), joka myös toimi yhdistyksen puheenjohtajana sen rekisteröitymisestä 1997 vuoteen 2005 saakka. Ry:n 30-vuotista taivalta kuvataan kaiken kaikkiaan lämminhenkisin sanankääntein, piirtäen inhimillisen kuvan niin BTTS-aktiivien määrätietoisista suunnitelmista, rajojen hakemisesta, onnistumisista, takaiskuista, ihmissuhteista kuin väistämättömästä ikääntymisen huolestakin. Se avaa aatteellisen yhdistysarjen tyypillisiä haasteita sekä tapoja, joilla toiminta myös aika ajoin palkitsee tekijöitään.

Kirjan ehdoton suola ja sokeri samassa sirottimessa on kuitenkin sen yhtyemuistelut. Vaikka samoja teemoja on tietokirjallisuudessa toki ruodittu jo useasti aiemmin, antavat timanttisilla haastattelusitaateilla täydennetyt historiikkikoosteet runsain mitoin jossei aivan uutta niin joka tapauksessa maistuvaksi lukukokemukseksi ajan tasalle päivitettyä tietoa ja jälkipuintia muusikoiden edesottamuksista sekä kaukaisella 60-luvulla että myöhemmin yhdistyksen toimintaan liittyen: The Strangersin seikkailut oma-aloitteisella Euroopan kiertueellaan kesällä 1963, The Scaffolds esiintymässä Hampurin tarunhohtoisella Star-Clubilla 1964, The Soundsin Emman etsinnät, Pohjoismaissa “melkein maailmantähdiksi“ nousseet mutta lopulta maitojunalla koti-Suomeen koulun penkille palanneet Jormas ja Topmost – kaikki ehdottomasti useamman dokumentointikierroksen arvoisia kotimaisia legendanjuuria. Rollareita, Beatlemaniaa, Swingin‘ Blue Jeansia, Donovania, Renegadesia tai stoorin jos toisenkin aina ansaitsevia manageripersoonia Tappi Suojasta, Lexa Heinosta ja Jorma Weneskoskea tietenkään unohtamatta.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 2/2021)

Share