flash

 

 

BLUES POWER! The Radiomafia Roots Evening Sessions! Vol. 1

(Blue North BNCD002)

TILAA TÄSTÄ

LEVYN KAPPALEET JA TUOTESELOSTE

1) Knock-Out Greg & Blue Weather: I Don't Know Why (M. Jacobs) (3:15)2) Knock-Out Greg & Blue Weather: The Telephone Is Ringing (Crayton) (5:43) 3) Bill Sims: Big Leg Woman (Trad. Arr. Sims) (3:22) 4) Bill Sims: Hard Times (Trad. Arr. Sims) (4:19) 5) Helander Co. : My Home Town (I. Helander) (3:49) 6) Bob Brozman: Obvious Blues (Brozman) (2:33) 7) Bob Brozman: Down The Road (Trad. Arr. Brozman) (2:57) 8) Bob Brozman: Hawaiian Medley (Trad. Arr. Brozman) (3:47) 9) Lynwood Slim & Jimi Smith: I Just Keep Lovin' Her (W. Jacobs) (3:18) 10) Lynwood Slim & Jimi Smith: Tell Me What I've Done (C. Burnett) (4.55) 11) T.J. Wheeler: Bible Belt Blues (Wheeler) (3:20) 12) T.J. Wheeler, Rockin' Jake & Finnish Smokers : Blues You Can Bank On (Wheeler) (7:20) 13) J.Leino & The Blues Guys: Sawdust (A. Puurtinen / E. Kuloniemi / J.Heinonen) (5:34) 14) Pete Gage: Sometimes I Wonder (O. Spann) (2:24) 15) Pete Gage: Going Down Slow (J. Oden) (2:43) 16) Groovy Eyes: Texas Boogaloo (J. Raulamo) (2:47) 17) Two Timers: Red Hot (R. Johnson) (2:21) 18) Two Timers: Whole Lotta Love (J. Page/R. Plant) (3:47) 19) Bonus Track: Radiomafia I.D. Fireworks (4:23)

Produced & compiled by ESA KULONIEMI

Executive producer: Teppo Nättilä

Mastered at Z-Trading mastering plant by Henri Nuorivaara & E. Kuloniemi, May 2000.

Cover artwork by: Ari Nyman.

Tämä CD kartoittaa 10 vuoden periodin suomalaista blueselämää radionäkökulmasta. 1990 tapahtuneesta perustamisestaan lähtien on Radiomafia pitänyt yllä erityistä viikottaista "Roots-ilta"-lähetystä. Tuo Roots-iltahan on viiden tunnin yhtäjaksoinen erikoisohjelma ja sen lähetysaika maanantaisin klo 21:00-02:00. Roots-ilta käsittelee kaikkia amerikkalaisen juurimusiikin ilmenemismuotoja: blues, R&B, soul, funk, gospel, country & western, rock'n'roll, surf, jump, jive, groovejazz jne. ja pyrkii paitsi ajankohtaisuuteen myös aktiiviseen ja kansantajuiseen historian valottamiseen. Pääpaino on kolmen ensimmäisen tunnin säännöllisillä rock'n'roll-, C&W- ja blues-osuuksilla, joita toimittavat K.W. Blomqvist, Teppo Nättilä ja Esa Kuloniemi. Koska "sanoman levittämisen" ohella Radiomafia on onnistunut tukemaan myös elävää musiikkia, niin juhlavuoden kunniaksi julkaistaan Radiomafian ja Blues News -lehden (SAMY ry) kanssa yhteistyössä äänite, joka koostuu parhaista bluesin ja sen sukuisten musiikkityylien studiovierailuista. Jotkut levyn artisteista ovat olleet merkittäviä katalysaattoreita suomalaisen blues-musiikki-kulttuurin edistäjinä. Joillekin taas Rafiomafia tarjosi ponnahduslaudan Suomen, Skandinavian tai Pohjois-Euroopan markkinoille. Yhdessä SAMY ry:n ja muiden maamme bluesyhdistysten kanssa on Radiomafia luonut toimivan "Suomen bluesverkoston", joka voi reagoida tilanteisiin tarvittaessa nopeasti: Kiertue Suomeen voi joskus järjestyä kahdenkin viikon varoitusajalla. Konsepti on toiminut vuorovaikutteisesti ja monet artisteista ovat luoneet vierailuillaan toiminta- ja säestysmahdollisuuksia myös suomalaisille bluesmuusikoille. Tämä CD on vain raapaisu Radiomafian holvien aarteistosta, eikä sen tarkoitus ole olla definitiivinen historiikki. Pyrkimyksenä oli luoda miellyttävä, monipuolinen ja pääasiallisesti intiimi kuuntelukokonaisuus, josta voi toivottavasti mahdollisimman moni bluesmusiikin ystävä nauttia.

Kaikki taltioinnit ovat 100% livenä studiossa (tai muussa kulloisessakin tilassa) äänitettyjä. Yhdelläkään esityksellä ei ole käytetty päällekkäisäänityksiä ja jälkituotanto on mahdollisimman realistinen. Valintaan vaikuttivat mm. sellaiset seikat kuin esityksen fiilinki, intensiteetti, syvyys, mahdollinen huumori ja innostuneisuus . Hyvä blues on monesti hieman rosoista, jossa satunnaiset "virheet" ovat osa elämää. Paljon tärkeämpää kuin tekninen suoritus on musiikin lämpötila ja yleistunnelma.

Hiukan sisällöstä:

1. Knock-Out Greg & Blue Weather : "I Don't Know Why"

2. Knock-Out Greg & Blue Weather : "The Telephone Is Ringing"

Ruotsalainen Knock-Out Greg & Blue Weather on epäilemättä eräs Euroopan johtavista bluesyhtyeistä. Sen johtaja Greger Andersson on skandinaavisen bluesin Suuren Miehen, Sven Zetterbergin, opetuslapsi. Svennen vaikutus kuuluu Gregin rennossa artikulaatiossa ja fraseerauksessa. Koko bändi on hienosti paketissa ja Anders Lewnin T-Bone Walker -koulukunnan työskentely tyylikästä kuunneltavaa.

3. Bill Sims : "Big Leg Woman"

4. Bill Sims : "Hard Times"

Tämä "kenttä-äänite hotellihuoneessa" johti onnistuneeseen, lyhyellä varoitusajalla järjestettyyn Suomen kiertueeseen maalikuussa 2000. New Yorkilainen bluesmuusikko Bill Sims oli promotoimassa Suomessa dokumenttielokuvaa An American Love Story. Istuttuaan viikon turhautuneena naistenlehtien haastateltavana hänet äkkäsi lopulta SAMY ry:n puheenjohtaja Sami Ruokangas, joka soitti välittömästi Esalle. Viime hetkellä, voisi sanoa, koska seuraavana aamuna Bill oli lentävä Norjaan. Sims valitteli, ettei ollut koko viikkoon saanut musisoida ja että parin viikon päästä olisi allakassa vapaata. Kiertue Suomeen voisi olla poikaa hän vihjaisi, lisäten perään jo legendaariset sanat : "I'm sure we'll figure something out?!"...

5. Helander Co. : "My Home Town"

Tämä kitaristi Ilkka Helanderin johtaman orkesterin kappale on omaelämänkerrallinen laulu maalaistyylisesti esitettynä.

6. Bob Brozman : "Obvious Blues"

7. Bob Brozman : "Down The Road"

8. Bob Brozman : "Hawaiian Medley"

Esa tapasi pitkään ihailemansa Bob Brozmanin NAMM-messuilla Los Angelesin Anaheimissa v. 1995 tammikuussa, jolloin Brozman ilmaisi halunsa saapua Suomeen esiintymään. Asiat alkoivat vyöryä : 1996 heinäkuussa "National-resonaattorikitaroiden Kunkku" Bob Brozman esiintyi livenä Radiomafian studiossa ja soitti sitä seuranneen kiertueen aikana itsensä pysyvästi suomalaisen yleisön sydämiin. Jo lentokoneesta astuessaan tämä muusikko, etnomusikologi, kirjailija ja viihdyttäjä tiesi enemmän Suomesta kuin moni suomalainen itse. Kiertueen päätyttyä hän puhui suomea.

9. Lynwood Slim & Jimi Smith : "I Just Keep Lovin' Her"

10. Lynwood Slim & Jimi Smith : "Tell Me What I've Done"

Richard Duran a.k.a. Lynwood Slim on impulsiivinen bluesmies joka sukkuloi vaivattomasti kaikenlaisten tyylien parissa. Hän on vieraillut Suomessa mm. kitaralegenda Junior Watsonin kanssa ja esiintynyt myös paikallisten yhtyeiden kuten Groovy Eyesin säestyksellä. Kiertue, jonka avaukseksi nämä äänitteet tehtiin johti yhteistyöhön Knock-Out Greg & Blue Weatherin kanssa ja edelleen Knock-Out Gregin Chicagoon ja LA:an suuntautuneeseen levytysmatkaan. Tuloksena Slimin tuottama yhtyeen v. 1997 albumi "Doin'All Right". Lynwood Slim soittaa huuliharppuuaan luonnollisella ja loogisella flowlla ja laulaa rentoutuneesti. Kitaristi James "Jimi" Smith on sukua legendaariselle bluesmies Jimmy Reedille ja on hiljattain julkaissut sooloalbumin nimellä Jimi "Prime Time" Smith.

11. T.J. Wheeler : "Bible Belt Blues"

12. T.J. Wheeler & Rockin' Jake with the Finnish Smokers :

"Bank On The Blues"

Tälle albumille on pyritty valitsemaan artisteja, jotka edustavat bluesia sen puhtaassa mielessä globaalisella tasolla, riippumatta mistä maasta he tulevat tai mitä ihonväriä he edustavat. USA:n Itä-rannikon Uudessa Englannissa vaikuttava T.J. Wheeler on eräs merkittävimpiä 90-luvulla Suomessa kiertäneitä bluesmuusikoita. Hänen valtava tietoutensa, pedagogiset taitonsa ja rakkautensa musiikkiin ja humaanisiin asioihin ovat sopusoinnussa briljantin muusikkouden ja artistisuuden kanssa. T.J. Wheeler on universaali bluesmies ja esitelmöi aiheesta Yhdysvaltain kouluissa, vankiloissa ja muissa instituutioissa. Tästä työstään hänet on palittu mm. arvostetulla W.C.Handy -pystillä. T.J. Wheeler on osa suomalaista "bluesin kultturinvaihtoa." Alunperin häneen tutustuivat USA:han suuntautuneella toivioretkellään tälläkin levyllä esiintyvä Jussi Raulamo, Tommi Laine ja Pauli Koivula. Toinen kappale on hänen ensimmäiseltä Suomen vierailultaan, jolla mukana oli myös T.J.:n vakituinen yhteistyökumppani New Orleansista käsin vaikuttava Larry Jacobs a.k.a Rockin' Jake. Esikuvana ja opettajana Suomessa on T.J. Wheelerillä ollut 90-luvulla valtava vaikutus erityisesti Tampereen alueen muusikoihin ja bändeihin, mainittakoon erityisesti One O'Clock Humph, Hot Pants ja

Groovy Eyes.

13. J. Leino & Blues Guys : "Sawdust"

J. Leino & Blues Guys on eräs Pohjolan johtavia bluesakteja. Huomattavaa on solisti J. Leinon emotionaalisesti korkeatasoinen tulkinta ja yhtyeen panostus mietittyyn sovitusajatteluun. Blues Guys koostuu 40 vuotta pelkästään bluesia omistautuneesti soittaneista miehistä. Mm. Kitaristi Heinonen ja rumpali Rossi vaikuttivat jo 70-luvulla suomalaisessa alan pioneeriyhtyeessä Chicago Overcoat. J. Leino & Blues Guys on tehnyt jo kaksi erinomaista albumia Amigo-merkille ja edustaa tyylillisesti vaativaa urbaania Chicago-bluesia. Oheinen kappale "Sawdust" on tilaustyö ja sen esitys radiossa "maailman ensi-ilta".

14. Pete Gage : "Sometimes I Wonder"

15. Pete Gage : "Going Down Slow"

Pete Gagen taustapiruna on häärinyt Radiomafian ja Suomen johtava Dr. Feelgood aficionado Teppo Nättilä. Nämä kaksi raitaa ovat peräisin radiosessiosta, joka johti Pete Gagen suomalaisella Goofin'-merkillä julkaistuun sooloalbumiin "Out of Hours". Albumi liisattiin brittiläiselle Grand-levymerkille ja on niittänyt kiittäviä arvosteluja kansainvälisessä alan lehdistössä. Lontoolainen urkuri/pianisti/huuliharpisti ja ennenkaikkea laulaja Pete Gage aloitti uransa jo v. 1967 levytyksellä "My Lady" itsensä Shadows-basisti Jet Harrisin yhtyeessä! Dr. Feelgoodin riveissä hän toimi laulaja/huuliharpistina 1995-99 ja johtaa nyt omaa bändiään.

16. Groovy Eyes : "Texas Boogaloo"

Jussi "Jo Buddy" Raulamo soittaa DDR-valmisteista Klira-sähkökitaraansa suomalaiseen Salora-putkiradioon ja hänen faneihinsa lukeutuu mm. Junior Watson. "Jo Buddy" onkin Suomen mahdollisesti kansainvälisin bluesmuusikko ja hänen musiikkinsa on huvin ja ilon lähde. Jussihan on vanha New Orleansin kävijä, hänet jopa vihittiin siellä.

17. Two Timers : "Red Hot"

18. Two Timers : "Whole Lotta Love"

Sokerina pohjalla kaksi esitystä Todellisilta Entertainereilta! Heidän vaikutteensa tulevat 1930-luvun country bluesista, 60-luvun soulista ja R&B:stä, jopa heavymetallista. Englantilaine duo Two Timers on luonut oman tyylinsä nimeltä folkblues 'n' roll". Duo saa aikaan juurevan soundinsa soittamalla akustisia ja sähköisiä kitaroita, huuliharppua, matkalaukkubassorumpua, ja monia perkussio-soittimia. Kitaristi Gordon Russell on vanha tekijä, hän on ollut useilla Dr Feelgoodin levyilläkin. Seremoniamestaritar Sarah James on oiva lisä humoristiseen keitokseen, harppuineen ja lusikoineen.

19. Bonus track : Radiomafia I.D. Fireworks

Tuttuja ja mielenkiintoisia ääniä vuosien varrelta höpisemässä Radiomafian tunnusta.

Esa Kuloniemen tekstistä editoinut Aimo Ollikainen

Takaisin