Blues News 4/2021 (#310)
Lehden sisältö:
– Paul Oscher
(kirj. Kari Kempas)
– Hesus Heinonen
(kirj. Maiju Lasola)
– Vesa Haaja
(kirj. Pete Hoppula)
– JJ Nybergh & The Bluesradiators
(kirj. Riku Metelinen)
– Gene Taylor
(kirj. Jussi Raulamo)
– Papa’s Paradise
(kirj. TT Tarkiainen)
– Inetta Visor
(kirj. Mike Stephenson, käännös Pertti Nurmi)
– Nastolan bluespojat
(kirj. Vesa Salmi)
– Klassikoiden lähteillä #69: Hugh Laurie
(kirj. Vesa Walamies)
– Bob Dylan 80 vuotta #2
(kirj. Kai Engren)
– Pure rock’n’roll! – Suomalaisten purkkakuvien rokkaavaa historiaa
(kirj. Hessu Pirhonen)
– Outoja keikkakävijöitä #2: Crazy Rock Boys
(kirj. Petri Lahti)
– Roy Hamilton
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Hurriganes all day and night long!
(kirj. Honey Aaltonen)
– Henrik Granö muistoissamme
(kirj. Hannu Nyberg)
– Unohdetut albumit, osa 20: The Righteous Brothers
(kirj. Petri Lahti)
– Bluesmaantietoa: Länsirannikko
(kirj. Timo Kauppinen)
– Divarien helmiä #58
(kirj. Petri Lahti)
– BN lukee kirjallisuutta
(kirj. Pete Hoppula)
– Levytutkailut
(useita kirjoittajia)
– Sarjakuva: Muddy Lee Makkonen
(Pauli Kallio – Ville Pirinen)
Etukansi: Kotimaisia purkkakeräilykuvia Hessu Pirhosen kokoelmasta © Pete Hoppula
Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Aarno Alén
Kai Engren
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Leif Laaksonen
Petri Lahti
Japa Mattila
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Hannu Nyberg
Mikke Nöjd
Arto Pajukallio
Hessu Pirhonen
Ville Pirinen
Jussi Raulamo
Jorma Riihikoski
Pasi Rytkönen
Vesa Salmi
Pirjo Salminen
Henrik Schütt
Mike Stephenson
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Vesa Walamies
Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola
Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula
Painopaikka:
Grano Oy, Helsinki
Lehden pääkirjoitus
Elokuussa 2021
Purkkaa vai jytää, tavattiin kuulemma Suomessakin ennen muinoin, erityisesti 1970-luvun alkuvuosina keskustelutovereilta tiedustella. Samaan kysymykseen törmäsivät jälleen myös Blues Newsin toimituksesta vastaavat tahot lehden kansiaihetta aprikoidessaan. Aivan kalkkiviivoille asti rinta rinnan ensisivun paikasta nimittäin mittelöivät sekä vanha kunnon Hurriganes että lopulta voiton vienyt sommitelmafoto rock’n’roll- ja rhythm’n’blues-artistien tähdittämistä kotimaisista purukumipakettien keräilykuvista. Kummastakin aiheesta on tässä käsillä olevassa numerossa ko. alojen kärkiasiantuntijoiden laatimat laajat artikkelit – eivätkä sekä teemoiltaan että käsittelytarkkuudeltaan ainutlaatuiset kirjoitukset suinkaan vielä niihin pääty! Uskallan siten luvata BN-koteihin nyt erityisen antoisia lukutuokioita.
Niin jytä kuin ehta blueskin on soinut läpi kesän myös Yleisradion FM-taajuuksilla Esa Kuloniemen, Pekka Laineen ja Tero Lietteen toteuttamassa ”Lekaa otsaan!” -ohjelmasarjassa. Tekijänoikeussäädösten vapauttaessa 50 vuotta iäkkäämmät radiotallenteet jälleen julkiseen esityskäyttöön on Ylen arkistoista kaivettu esiin vaikuttava ja mikä tärkeintä, äänentoistoltaan ihailtavan korkeatasoinen otanta elävää Suomessa taltioitua musiikin historiaa muun muassa Helsingin Kulttuuritalon vuosien 1966 ja 1967 American Folk Blues Festival -kavalkadeista, Muddy Watersin Suomen-debyyttikeikalta 1970, ensimmäisestä Turun Ruisrockista sekä Fleetwood Macin, John Mayallin, Ten Years Afterin ja Steppenwolfin varhaisesiintymisistä. Toimitettujen vajaan tunnin mittaisten koosteohjelmien lisäksi kaikki konserttidokumentaatiot ovat myös kokonaisuudessaan kuultavissa Yle Areena -verkkopalvelussa. Näiden nauhoitteiden kautta pääsemme vihdoin me nuoremmatkin omin korvin analysoimaan sitä kaikkea, mistä myös Blues Newsissa on kyseisiin tapahtumiin liittyen jaksettu vuosikymmenten ajan verestää muistoja, spekuloida ja joskus jopa leikkimielisesti nahistella. ”Lekaa otsaan!” -ohjelmien sisällöstä on luettavissa lisää BN:n nettisivuilta osoitteessa www.bluesnews.fi/lekaaotsaan sekä myöhemmin syksyllä myös printtilehdestä.
Elokuisen Blues Newsin juttuvalikoimassa korostuvat myös useat roots-sektorille osuvat tietokirjauutuudet. Sekä Jyväskylän 40-vuotias Blues Live! ry että Nastolan ja Lahden seudulla vieläkin pidempään mainetta niittäneet ”bluespojat” aktiivihahmoineen ovat toden totta painotuotteiden väärtejä tarinan aiheita molemmat. Hetki teosten julkaisulle on niin ikään mitä otollisin, onhan lukeminen taatusti lisääntynyt myös monen musiikinharrastajan taloudessa koronarajoitusten poikiman lisääntyneen kotiajankäytön johdosta. Kuten jo monesti todettua, ei niin pahaa ettei joskus pientä hyvääkin.
Perinteiseen – tosin samoin tässä tapauksessa aina yhtä lailla surulliseen tapaan BN:n palstoilla kunnioitetaan myös keskuudestamme poistuneita musiikkimaailman merkkihenkilöitä. Tämänkertaiseen in memoriam -osioon kohtalon myötä päätyneiden pianistilegenda Gene Taylorin, Suomi-rautalangan monien mielestä tärkeimmän yksittäispersoonan Henrik Granön sekä Muddy Watersin rinnalta julkisuuteen nousseen Paul Oscherin lisäksi ovat lähikuukausina yläkerran bluesyhteisöön liittyneet muun muassa monien r&b- ja soul-hittien esittäjä Lloyd Price, chicagolaisen Delmark-yhtiön perustaja Bob Koester, harpistisankari James Harman sekä tätä kirjoittaessa viimeisimpänä lähtijänä 72-vuotiaana kuollut ZZ Topin Joseph Michael ”Dusty” Hill. Myös heihin kaikkiin palattaneen vielä muodossa tai toisessa tulevien BN-julkaisujen yhteydessä.
Mitkä sitä vastoin loppukesän Blues Newsista tällä kertaa totutusta poiketen tyystin puuttuvat, ovat tapahtuma-arviot. Syy tähän on totta kai jokaisella hyvin tiedossa. Laittakaamme siis kaikki toivo, luotto ja tiimihenki peliin, että yhteiskuntamme tästä pikkuhiljaa toipuisi ennalleen ja livemusiikista olisi jatkossa mahdollista nauttia muutoinkin kuin yli puolen vuosisadan takaisten keikkaäänitteiden välityksellä.
Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 4/2021)