Blues News 4/2020 (#304)

Blues News 4/2020 (#304)

Lehden sisältö:
– Peter Green in memoriam 1946–2020
(kirj. Honey Aaltonen & Aimo Ollikainen)
– Willie Buck (haastattelu)
(kirj. Kari Kempas)
– Vanhaa Roinaa (haastattelu)
(kirj. Riku Metelinen)
– Bobby Lewis
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Billy Hawks
(kirj. Pete Hoppula)
– Klassikoiden lähteillä #63: Lonnie Johnson
(kirj. Vesa Walamies)
– O.B. McClinton
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Bluesmaantietoa: East Coast #1
(kirj. Timo Kauppinen)
– Divarien helmiä #52
(kirj. Petri Lahti)
– Sinkkuelämää #3: Kai-Ray
(kirj. Pete Hoppula)
– The Rolling Stones Half Speed Masters #1
(kirj. Pasi Rytkönen)
– Seitsemän tuuman taivas! -singlekatsaus
(kirj. Pete Hoppula)
– BN stream-keikalla: Erja Lyytinen
(kirj. Olavi Rytkönen)
– Levytutkailut
(useita kirjoittajia)
– Sarjakuva: Muddy Lee Makkonen
(Pauli Kallio – Ville Pirinen)

Etukansi: Peter Green (Fleetwood Mac), 1970 © George Wilkes

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Aarno Alén
J-P Berg
Harri Haka
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Petri Lahti
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Aimo Ollikainen
Ville Pirinen
Olavi Rytkönen
Pasi Rytkönen
Pirjo Salminen
Tapani Talo
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Matti Tuononen
Vesa Walamies

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Grano Oy, Helsinki

Lehden pääkirjoitus

Elokuussa 2020

Kesä 2020 on kallistunut vahvasti sen toiselle puoliskolle ja on taas Blues Newsin syyskesänumeron aika. Lehden teko ei piittaa loma-ajoista, vaan vääjäämättömään julkaisuaikatauluun on armas toimittajakuntamme taas kantanut korsia kekoon ilahduttavalla tavalla. Lisääkin apujoukkoja juttujen tekoon ottaisimme mieluusti (lue riemusta kiljuen) vastaan, joten tervetuloa joukkoon reippaasti vain, mikäli sielusi ja näppäimistösormesi vähänkin värähtelevät musiikillisille teksteille!

Lehden teossa yksi päätoimittajaa ja toimituspäällikköä työllistävä yksityiskohta on kunkin numeron kansikuvan miettiminen. Toki pyrimme siihen, että kuvalla on selkeä kytkentä aviisimme aihepiiriin ja juttuihin sekä riittävästi temaattista ja visuaalista vaihtelevuutta. Toki myös julkaisuluvat, tekniset seikat ym. vaikuttavat asiaan. Ei aina niin helppo päätösnakki siis. Viime ja tämän numeron osalta päätökset ovat olleet kuitenkin suhteellisen helppoja, ellen sanoisi surullisen väistämättömiä. Molempien kansissa kun komeilee lehden julkaisuaikatauluun melko täsmäosuneesti ei-maallisiin orkestereihin siirtyneet sankarit, kolmosnumerossa Little Richard ja nyt kitaravirtuoosi Peter Green. Molemmat herrat ovat toki vähintäänkin Blues Newsin kantensa ansainneet, mutta silti; toivotaan että em. kaltaiset osumat jäävät ylipäätään vähemmälle, muutoinkin elontiet jatkuisivat eri tahoilla ja viitosnumero pääsisi kansikoreilemaan jo jollain muulla kuin memoriam-teemalla!

Koronakesän myötä alkoi pikkuhiljaa varovaisen lupaavasti aueta myös musiikkitapahtumien auvo. Moni onkin innolla rientänyt vieläkin melko harvalukuisina tarjolla olleille keikoille, joko esiintyjänä tai kuulijana taikka molempina. Tätä kirjoittaessa uusien uhkien varjostumat ovat kuitenkin jälleen alkaneet häämöttää taivaanrannassa. Osaiskunsa vaikean kevään ja kesän seurauksista sekä mahdollisista uudelleen vaikeutuvista ajoista on saanut myös jälleen hieman viriämään ehtinyt FBS:n tapahtumatoiminta. Syyskuulle Viking XPRS:lle sovittu soul-risteily valitettavasti peruutettiin Viking Linen toimesta. Toisaalta sekä lokakuulle ajoittuvat Eddie Boyd -teemaiset tapahtumat Pasilan kirjastossa ja Malmitalolla sekä marraskuun Elvis-ilta Malmitalolla porskuttavat edelleen toivon lippua kantaen tapahtumakalentereissa (lisätietoa: bluesnews.fi). Ei siis luovuteta ei, pestään käsiä ja pidetään turvavälejä ennennäkemättömällä innolla, jotta saamme aikanaan pimenevässä syksyssä nauttia näistä ainutkertaisista tapahtumista.

Koronakesä on vaikuttanut varmasti eri tavoin myös jokaisen kesän- ja lomanviettotapoihin. Kun sen erityisempiä reissuja ei ole voinut ajatellakaan, on esim. allekirjoittaneen kesä painottunut vielä aiempaakin enemmän kesämökkipuuhiin Länsi-Uusimaalla. Rakas maaseututyyssija toki kiittää; paljo oleskelu on koitunut mökin ja miksei allekirjoittaneen psykofyysisen kunnonkin (!) eduksi erilaisten kunnostusprojektien muodossa. Eihän siis pelkkä lekottelu viikosta toiseen ole mistään kotoisin, ei vaikka lötköily sinänsä osin hyvää musiikkia ja ”perinteisiä” bluessanoituksia kuunnellen mainiosti sujuisikin. Käsilläkin olevassa BN:ssa luettavissa olevat Kauppisen Timon tekstit tiettyihin teemoihin sidottujen bluessävellysten etsiskelyistä ja esittelyistä ovat niin mukaansatempaavia ja mielenkiintoisia, että Timon jutuntekosapluunaa on tullut sovellettua huomaamatta runsaanlaisesti erilaisiin omiinkin tekemisiin. Pusikoiden raivauksessa oksasaksien painalluksia keventää ja puusouvissa sahanliikkeitä vauhdittaa kummasti se, kun yrittää samalla miettiä, josko näistä teemoista on joskus tehty bluussia/ruutsia! Kyllähän te nyt esim. Cross Cut Saw Bluesin (Tony Hollins 1941/Tommy McClennan 1942, vaikka kuka versioinut sen jälkeen) tiedätte! Vaikka taitaa olla, että vähän toisesta jutusta siinä lopulta lauletaan kuin puidenteosta… Samoin sivellin liitelee kuin itsestään hirsipinnoilla, kun samalla otsa kurtussa pähkäilee miksei varsinaisesta maalaamisesta, kyllästämisestä, petsaamisesta tai lakkaamisesta löydy sanoituksia. Tai en minä ainakaan pensselien pesun erätauoilla googlaamallakaan löytänyt. Toisaalta mm. järvenrannoista ja metsämökeistä sen sijaan löytyykin jo mukavasti aineistoa… Mutta jep, siis koukuttavaa on tuo kerrassaan, homma kuin homma sujuu kuin leikiten näitä pohtiessa ja vähän sitten lauleskellessakin, aivonystyrätkin kiittelevät – kokeilkaapa!

Kesää on vielä jäljellä, ja toivotankin kaikille mitä antoisinta blues-rootspitoista elonkorjuuta mitä ikinä sitten ”korjaattekin”, olkaahan edelleen kiltisti ja hei – be careful out there!!

J.K. ”…hmmmm, Man – Be Careful!, sehän on se SF-Bluesin älppäri reilun kymmenen vuoden takaa ja hei, eikös semmoinen bluesikin ole kuin Careful Blues, joku Barbara jenkkilästähän sen ainakin lauloi, ja onhan niitä muitakin careful-biisejä kun nyt vain muistaisi, yritän nyt tunnin verran miettiä samalla kun karsin tuon kaadetun lepän, äh, missä mun googletin on…”

Maiju Lasola
(julkaistu BN-numerossa 4/2020)

Share