flash

 

Lehden BN 2/08 (230) sisältöä

Pääkirjoitus - huhtikuussa 2008

Viimeistelen tämänkertaista pääkirjoitusta poikkeuksellisesti Tukholmassa, minne houkuttelemani BN-delegaatio oli matkustanut onnittelemaan 40-vuotiasta Jefferson-lehteä – sekä hypistelemään hitusen kateellisena länsinaapurin kollegoille helmikuussa luovutettua Blues Foundationin "Keeping The Blues Alive" –palkintoa. Samassa yhteydessä ojensimme Jeffersonin päätoimittajalle Anders Lillsundelle myös oman "40 years on the road" –diplomimme (lisää aiheesta toisaalla BN-nettisivuilla), minkä lisäksi tulimme viimeinkin myöntäneeksi niukan tappiomme kamppailussa maailman vanhimman edelleen ilmestyvän blueslehden tittelistä: ruotsalaismakasiinin varhaisin aikaansaannos julkaistiin jo keväällä 1968, kun taas BN:n ykkösnumeroa päästiin lukemaan vasta saman vuoden heinäkuussa.
  Jeffersonin 40-vuotista taivalta kunnioittava erikoiskonsertti järjestetään Tukholmassa 31. toukokuuta, Blues Newsin omia merkkipäiviä taas vietetään Helsingin Gloriassa 19. syyskuuta. Molempien tapahtumien ohjelmat julkistetaan lähiaikoina.
  Vuonna 2008 bluesmaailmassa juhlitaan myös henkilötasolla. BN haluaakin onnitella tasapuolisesti kaikkia toiminnassamme mukana olleita pyöreitä vuosia täyttäviä puuhahenkilöitä, erityisesti kuitenkin tänä vuonna kuudenkympin ylittäviä lehden korvaamattomia tukipilareita Aarno Alénia (1/2008), Juhani Ritvasta (3/2008) ja Vesa Walamiestä (11/2008) sekä menneinä vuosikymmeninä erityisesti kunnostautuneita Seppo Elosta (4/2008) ja Jukka "Waldemar" Walleniusta (6/2008).
  Historian kertaamisen ohella on myös syytä kohdistaa vähitellen katsetta tulevaisuuteen. Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus tivasi jokin päivä sitten mielipidettäni kotimaisen bluesin nykytilasta. Totesin melko spontaanisti asioiden olevan juuri nyt paljon paremmalla tolalla kuin aikoihin. Vaikka esim. juurimusiikin levymyynti on väkilukuun sekä pieniin painosmääriinkin suhteutettuna maassamme yhä varsin laimeaa, ovat vastaavasti puitteet bänditoiminnalle selvästi petraantuneet liveklubi-kulttuurin voimistumisen myötä. Moniin muihin maihin verrattuna suomalaiset alan toimijat, media ja kuluttajat osaavat myös tiukan paikan tullen puhaltaa kiitettävästi yhteen hiileen. Loppu onkin pitkälti bändien omasta työ- ja harjoittelumotivaatiosta kiinni – menestykseen vaadittavaa potentiaalia ja lahjakkuutta tästä joukosta kyllä löytyy.

Pete Hoppula


IKE TURNER IN MEMORIAM - URA SOOLOLEVYTYSTEN VALOSSA, OSA 2

Vuodet 1960-69 heittelivät Ikeä ja hänen yhtyettään St. Louisista Los Angelesiin. Duo-levytykset Tinan kanssa jättivät aikoinaan varjoonsa huomattavan määrän muuta kovatasoista Turner-tuotantoa, kuten mm. kolme hienoa instrumentaali-albumia.

teksti: Pete Hoppula


RORY GALLAGHER 1948-1995

Rory Gallagher, tuo virtuoosimaisena blues/rock-sähkökitaristina tunnettu mies. Uransa aikana hän esiintyi mm. 5 kertaa Montereyn Jazzfestivaaleilla, teki 25 Amerikan kiertuetta ja soitti Englannissa Reddingin festivaaleilla useammin kuin kukaan muu artisti tai bändi. Hänen levyjään on myyty maailmassa miljoonia kappaleita. Rory Gallagher oli nimenomaan esiintyjä, ei seuramies. Hänen ominta aluettaan oli juuri lava, jossa hän sai esittää suuresti rakastamaansa musiikkia. Ihmisenä hän oli herkkä ja syrjäänvetäytyvä, keikalla hän oli “susi lampaan vaatteissa”. Rory ei välittänyt rahasta tai maineesta, hän halusi vain soittaa ja tehdä biisejä. Musiikki oli hänelle kaikki kaikessa. Hän vieraili usein myös muiden artistien levyllä ja hänestä onkin sanottu, että hän oli rocktähti vailla rocktähden elkeitä. Ballyshannonissa Irlannissa 2.3.1948 syntynyt Rory Gallagher olisi siis nyt pyöreät 60 vuotta jos vielä hengissä olisi.

teksti: Riku Metelinen


BOBBY RADCLIFF

Suomeen toukokuussa esiintymään saapuvan amerikkalaisen huippukitaristin ura pähkinänkuoressa.

teksti: Jari Kolari


KLUBIKIERROS CHICAGON KESÄSSÄ 2007

Kari Kempas käy läpi viime kesän klubitarjontaa Chicago Blues Festivalin yhteydessä. Matkan varrelle osuvat mm. B.L.U.E.S., Kingston Mines, Hideout Inn, Hothouse, Smokedaddy, Buddy Guy's Legends, Artis, Lee's Unleaded ja Reynold's Lounge.

teksti: Kari Kempas / kuvat: Pirjo Salminen


EL POLLOS - Bring Back Those Doo-Wops, osa 80

El Pollos oli yksi niistä 50-luvun jälkipuoliskon lauluyhtyeistä, joka ei hyvistä laulutaidoistaan huolimatta onnistunut lyömään itseään parrasvaloihin musiikkibisneksen kivenkovilla markkinoilla saati tekemään montaakaan levyä. Tältä ryhmältä syntyi tarkalleen ottaen kaksi singleä, joista ensimmäisen onnistuin muinoin hankkimaan. Ryhmä lauloi hyvin yhteen, mutta mahdollisuudet pärjätä satojen lauluryhmien joukossa olivat rajalliset ilman vahvoja taustajoukkoja. Joten tästäkin näkökulmasta katsottuna on aiheellista muistaa heitä ja heidän tekemisiään osana rock'n'rollin kultakautta.

teksti: Antero Tirronen


PAUL ANKA, CASSIUS CLAY YNNÄ MUUT SUOMESSA

Hannu Nyberg jatkaa historiointia aiheesta sekä sen vierestä.

teksti: Hannu Nyberg


TURINAA JA TUISKETTA

Jyväskylän pelätty kolumnisti on teroittanut jälleen kynänsä. Turinan kohteiksi joutuvat tällä kertaa mm. O.V. Wright, Eric Bibb sekä päätoimittaja.

teksti: Jouni Hyytiäinen


SCHOOLBOY CLEVE (1925-2008) - In Memoriam

Bluesharpisti, -kitaristi ja -laulaja Schoolboy Cleve (oik. Cleveland W. White) menehtyi 82-vuotiaana Kalifornian Daly Cityssä tiistaina 5. helmikuuta. Häntä jäivät kaipaamaan vaimo Dorothy, lapset Cherrie Hollie Williams, Kirk White, Jennifer Randall ja Dianne White, 5 lastenlasta sekä 6 lastenlastenlasta.

teksti: Pete Hoppula


OTIS CLAY - Chicago Gospel Festival 2007

Soul- ja gospeltähti BN:n pikahaastattelussa.

teksti: Kari Kempas / kuvat: Pirjo Salminen


KITARAPUHETTA: DAVIDE FLORENO & EIJA JAUHIAINEN

Blues soi Petosella 1.-2. helmikuuta. Petonen on eräs Kuopion kaupunginosa, mutta itsessään oma kaupunki - niinpä siellä järjestettiin myös ihan omat bluesfestivaalit. Tapahtuman järjestäjänä toimi radioasema Oikea Asema ja paikkana noin kymmenen kilometriä Kuopion keskustasta etelään päin sijaitseva Street Bar 41, jossa on vuosien varrella käynyt nimekkäitä esiintyjiä rytmimusiikin eri alueilta. Perjantaina lavalla oli aluksi kuopiolainen country- ja rock’n’roll-ryhmä Missisippi Exiles. Settiin kuului amerikanrockia, muutama blues ja kantria. Parhaiten bändi onnistui countrybiisien kohdalla, joiden stemmalaulu kulki hyvin. Iltaa jatkoi Pepe Ahlqvist, esiintyen tällä kertaa soolona. Illan päätti Erja Lyytinen, profeetta omalla maallaan - ja ilmeisesti kuulimme myös muutamia biisejä kesällä ilmestyvältä levyltä. Lauantain esiintymisistä vastasivat pieksämäkeläinen JP Sivonen, Mike Westhues ja Jake’s Blues Band. Nuo lauantaikeikat jäivät kuitenkin näkemättä, sillä samana iltana Musiikkikeskuksen Jazzklubilla piti esiintyä Stefania Calandra. Hän oli kuitenkin sairastunut, joten takaisin perjantain tapahtumiin, jolloin ennen keikkaa oli tilaisuus vaihtaa ajatuksia kitaransoitosta Davide Florenon kanssa.

teksti: Eija Jauhiainen


SAKSAN ELVIKSET - PETER KRAUS JA TED HEROLD (Kadonneiden vinyylien rahinaa, osa 10)

1950-luvun puolivälissä Bill Haley and his Cometsin ”Rock Around the Clock” pisti saksalaisnuorisonkin rokkaamaan, mutta kun Elviksen levyt ja elokuvat tulivat maahan, tapahtui sama ilmiö mikä oli nähty muuallakin maailmalla: Saksanmaasta oli löydettävä oma Elvis Presley -vastine. Ja vaikka pahat kielet jauhoivat rock ’n’ rollia vastaan sai se kuitenkin nuorison haltioitumaan. Elvis asui Yhdysvalloissa, mutta tämä ei ollut este. Pian järjestettiin Elvis-kilpailuja ja tapahtumia, ja kun into oli kova, ratkaisu löytyi nopeasti nuorten ryhdyttyä esittämään ja levyttämään Presleyn hittikappaleita. Länsi-Saksa oli Elviksen Eurooppaan rantautumisen kannalta merkittävä maa: nimittäin pääsääntöisesti kaikki Pohjoismaihinkin saapuneet single- ja EPlevyt prässättiin maan levytehtaissa. Mutta tapahtui maassa rock ’n’ rollin kannalta paljon muutakin. Peter Kraus’sta tuli maansa ensimmäinen nuori rokkari, mutta hieman myöhemmin ympyröihin liittynyt Ted Herold oli asenteeltaan rajumpi. Heihin liitettiin ensimmäisinä ”Saksan Elvis” -lisänimi.

teksti: Antero Tirronen


B.B. & THE BLUES SHACKS LEVYNJULKAISUKEIKALLA - Hildesheim 22.-23.2.2008

Shacksin uuden albumin kunniaksi järjestet tiin kahden päivän juhlat poikien kotikaupungissa Hildesheimissa. Paikkana oli Bischofsmühle, jonne mahtuu virallisesti 200 asiakasta. Tämä luku ylitettiin reippaasti kun lavalla oli maailmanmainetta kerännyt saksalaiskokoonpano B.B. & The Blues Shacks joka on erittäin suosittu kotimaansa lisäksi naapurimaissa mm. Itävallassa. Suomessakin bändi on esiintynyt kerran Jyväskylän Blues Livessa vuonna 2005.

teksti ja kuvat: Harri Haka


CHUCK BERRY + REMU & HURRIGANES HELSINGIN MESSUKESKUKSESSA

Honey Aaltonen muistelee pääsiäislauantain 2008 tapahtumia.

teksti: Honey Aaltonen / kuvat: P. Nurmi


NELJÄS KAAVIBLUES HERÄTTÄÄ AIMOTKIN UNILTAAN!

Perinteikäs kaavilainen tapahtuma järjestetään tänä vuonna 6.-7. kesäkuuta.

Festivaalipuffi by Jouni Hyytiäinen


BLUES NEWS FROM CHICAGO

Dick Shurman's column in English.


BLUES NEWS FROM ENGLAND

Norman Darwen's column in English.


Sarjakuva: MUDDY LEE MAKKONEN

sanat: Pauli Kallio - kuvat: Ville Pirinen


UUDET BLUESLEVYT -liite

2-sivuinen luettelo Suomessa saatavilla olevista alkuvuoden 2008 cd-levyistä sekä viimeaikaisista dvd-julkaisuista.


R&B-KLASSIKOITA, OSA 22

Juhani Ritvanen kahlaa läpi viimeaikaisia r'n'b-uusintajulkaisuja.


ESSENTIAL DOOWOP

SPV:n uusi cd-sarja Ritvasen kritiikin kynsissä.


VINYYLI KUNNIAAN!

Muutamia tuoreita vinyylijulkaisuja Pete Hoppulan levylautaselta.


TYTTÖJÄ TYRKYLLÄ, OSA 21

Arvostelutuomareina Juhani Ritvanen ja Aarno Alén.


CD-TUTKAILUT:
  • B.B. & the Blues Shacks : Unique Taste (CrossCut)
  • Black River Bluesman & Croaking Lizard : Rat Bone (Gecko Yell)
  • The Blind Boys of Alamabama : Down In New Orleans (Time Life)
  • Bullfrog Brown : Mother River Delta (KWAQ)
  • The Clay Bay Wolves : Taken By The Blues (CBW)
  • Al Cook : The Barrelhouse Man (Wolf)
  • Little Arthur Duncan : Live At Rosa's Blues Lounge (Delmark)
  • Dennis 'Honeyboy' Edwards : Roamin' And Ramblin' (Earwig)
  • Gizzelle : Devil Or Angel (Wild)
  • Dennis Gruenling : I Just Keep Lovin' Him - A Tribute To Little Walter (BackBender)
  • Steve Guyger : Radio Blues (Severn)
  • Ann Hampton Callaway : Blues In The Night (Telarc)
  • Betty Harris : Intuition (Evidence)
  • Z.Z. Hill Jr. : Going To Mississippi (Delta Roots)
  • The Home Town Gamblers : Dypsomania (El Toro)
  • The Hoodoo Men : Live Rock & Roll (omakustanne)
  • Nathan James & Ben Hernandez : Make A Change Sometime (omakustanne)
  • Nathan James & Ben Hernandez : Hollerin' (Sacred Cat)
  • Jo' Buddy & Down Home King III : Whole Lotta Things To Do (RamBam)
  • Dave Keller : Play For Love (Tastee-Tone)
  • James Kinds & the Allnight Riders : Don't Get It Twisted (Full Clip)
  • B.B. King : Live (Geffen)
  • Floyd Lee Band : Doctors, Devils & Drugs (Amogla)
  • Doug MacLeod : The Utrecht Sessions (Black & Tan)
  • Mandisa : True Beauty (Sparrow/EMI)
  • Mike Morgan & the Crawl : Stronger Every Day (Severn)
  • Bobby Radcliff : Natural Ball (Rollo)
  • Eric Sardinas : Eric Sardinas And Big Motor (Favored Nations)
  • Otis Taylor : Recapturing the Banjo (Telarc)
  • T-Bird Gang : It's Showtime (Snowflake)
  • Sharrie Williams : I'm Here To Stay (Electro-Fi/Crosscut)
  • Mitch Woods : Jukebox Drive (El Toro)
  • Lizz Wright : The Orchard (Verve Forecast)


    Uusintajulkaisut:

  • Arthur Alexander : Lonely Just Like Me: The Final Chapter (Hacktone)
  • Betty & Charles/Eddie Houston : Soul Chant (Soulscape)
  • Michael Bloomfield : Essential Blues 1964–1969 (SPV 2-CD)
  • Earl Bostic : 1954-55 (Classics)
  • Ruth Brown : 1954-56 (Classics)
  • Rusty Bryant : 1952-54 (Classics)
  • Robert Cray : Live At The BBC (Universal)
  • Reverend Gary Davis : Live At Manchester Free Trade Hall 1964 (Document)
  • Doris Duke : Woman (Shout)
  • Aretha Franklin : One Step Ahead (Edsel)
  • Stomp Gordon : 1952-56 (Classics)
  • The Jaynetts : Sally And All The Rest (Cat King Cole)
  • Lonnie Johnson : 1948-49 (Classics)
  • Thelma Jones : Second Chance/The Complete Barry And Columbia Recordings (Kent)
  • B.B. King : Live At The BBC (Universal)
  • Clydie King : The Imperial & Minit Years (EMI/Stateside)
  • J.B. Lenoir : 1955-56 (Classics)
  • Jimmy McCracklin : 1951-54 (Classics)
  • The Nutmegs Meet The Diamonds (SPV)
  • Lloyd Price : Mr. Personality (Shout)
  • Fay Simmons : R&B Mystery Woman (Jordan)
  • Connie Stevens : Sixteen Reasons (Teen Sound)
  • Sonny Thompson & Lula Reed : Vol.5, 1954-55 (Blue Moon)
  • George Vann : 1944-1947 (Blue Moon)
  • eri esittäjiä : An Introduction To New York Blues (Fuel 2000)
  • eri esittäjiä : Bells Of Love (SPV)
  • eri esittäjiä : Crazy Crazy Crazy (SPV)
  • eri esittäjiä : Hesitatin' Fool (SPV)
  • eri esittäjiä : Juke Joint Blues 1950's-1960's (P-Vine)
  • eri esittäjiä : The Best Of Red Robin Records, Vol.1-2 (Relic)
  • eri esittäjiä : The Fire & Fury Story (Charly 3-CD)
  • eri esittäjiä : The OKeh Rhythm & Blues Story 1949-57, Vol.1 (SPV)


    Vinyyli-singlet:

  • Cosmo Jones Beat Machine : The Nature Of This Deal / Wolf Ticket (Lipposen Levy ja Kasetti)
  • Soul Investigators : Pretty Women - Part 1 / Pretty Women - Part 2 (Nite-Club)
  • Marsha Gee : Peanut Buck / Count Yates : Chimpanzee (Penniman)
  • Egyptians : The Party Stomp / Inkster Boogie (Norton)


    Vinyyli-EP:t:

  • Muleskinners : Heart Of A Fool (Talsti)


    Vinyyli-LP:t:

  • T-Model Ford : Don't Get Out Talkin' It (Fat Possum 10" LP)
  • Little Lou & the Moonshiners : In The Moonlight (WDD 10" LP)
  • Luis & the Wildfires : Brain Jail (Norton 12" LP)
  • Stinky Lou & the Goon Mat with Lord Bernardo : 12 Roots N Boogie Blues Hits By... (Voodoo Rhythm 12" LP/CD)


    DVD:t:

  • B.B. King : Live (Geffen)
  • Dusty Springfield : Live At The BBC (Universal)


    Levy-yhtiöt, jakelijat, kustantamot ja artistit: Otamme vastaan arviolevyjä osoitteessa Blues News, PL 257, 00531 HELSINKI

  •  

    NUMERON BN 2/08 (230) SISÄLTÖ:

    Ike Turner in memoriam 2 (P. Hoppula) ... 4 Bobby Radcliff (Jari Kolari) ..................... 9 Rory Gallagher 1948-95 (R. Metelinen) .... 10 Klubikierros Chicagossa '07 (K. Kempas) . 14 El Pollos (Antero Tirronen) ........................ 18 Paul Anka & Cassius Clay (H. Nyberg) ...... 20 Klassikko jo ilmestyessään? (J. Kolari) .. 22 Turinaa ja tuisketta (Jouni Hyytiäinen) .... 23 Schoolboy Cleve RIP (P. Hoppula) .......... 24 Otis Clay (Kari Kempas) .......................... 25 Kitarapuhetta (Eija Jauhiainen) ................. 26 Peter Kraus & Ted Herold (A. Tirronen) ..... 27 Muddy Lee Makkonen (Pirinen - Kallio) ..... 31 Uutuus-blueslevyt (koonnut P. Hoppula) ... 32 Blues News from Chicago (D. Shurman) .. 34 Blues News from England (N. Darwen) .... 35 R&B-klassikoita osa 22 (J. Ritvanen) ..... 36 Essential Doowop (J. Ritvanen) .............. 41 Vinyyli kunniaan (Pete Hoppula) .............. 42 Tyttöjä tyrkyllä osa 21 (Ritvanen - Alén) .... 44 Chuck Berry & Remu (H. Aaltonen) ............ 47 CD- & DVD -tutkailut .................................... 48   

    Ike Turnerin 60-luvun sooloalbumit (joita ei lehdessä nähdäkään, sillä BN:n visuaalista arvokkuutta silmä kovana valvova toimitussihteeri Ritvanen piti niitä yksinkertaisesti liian rumina julkaistaviksi...)

     

    Rory Gallagher tietokirjallisuuden lumoissa (kuva: Jarmo Santavuori)

     

    Bobby Radcliff

     

    Taildragger Buddy Guy's Legends -klubilla (kuva: Pirjo Salminen)

     

    Little Arthur Duncan Reynold's Lounge -klubilla (kuva: Pirjo Salminen)

     

    El Pollos

     

    Schoolboy Cleve RIP (1925-2008)

     

    Otis Clay Chicagossa 2007 (kuva: Pirjo Salminen)

     

    Davide Floreno (kuva: P. Nurmi)

     

    Ted Herold - Saksan Elvis

     

    Michael Arlt yhtyeestä B.B. & the Blues Shacks (kuva: Harri Haka)

     

    Chuck Berry Messukeskuksessa 22.3.2008 (kuva: P. Nurmi)

     


    Tässä numerossa avustivat:

  • Honey Aaltonen
  • Aarno Alén
  • J-P Berg
  • Norman Darwen
  • Harri Haka
  • Jouni Hyytiäinen
  • Eija Jauhiainen
  • Pauli Kallio
  • Kari Kempas
  • Pauli Koivula
  • Jari Kolari
  • Pokke Korhonen
  • Juhani Laikkoja
  • Riku Metelinen
  • Matti Nuutinen
  • Hannu Nyberg
  • Mikke Nöjd
  • Ville Pirinen
  • Markku Pyykkönen
  • Pirjo Salminen
  • Jari Salo
  • Dick Shurman
  • Marko Suutarla
  • Pekka Talvenmäki
  • Antero Tirronen
  • Antti Vainio
  • Vesa Walamies

    Päätoimittaja:
    Pete Hoppula

    Taitto:
    Juhani Ritvanen & Pertti Nurmi

    Paino:
    Kopio Niini Finland Oy/Cityoffset Oy, Tampere
  •  

    BN 2/08 NYT SAATAVILLA!

    HAE OMASI LÄHIMMÄLTÄ MYYNTIPISTEELTÄ TAI TILAA KOTIISI

    Kansi: Chuck Berry
    (Kuva: Pertti Nurmi)